Distribuiți această pagină: 

  • Prima dezbatere dintr-o serie cu lideri europeni privind viitorul UE
  • Deputații au apreciat apelul Prim-ministrului Irlandei pentru o Uniune mai democratică
  • Promisiunile făcute în timpul negocierilor Brexit trebuie respectate
Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar dezbate Viitorul UE cu deputaţii europeni 

Prim-ministrul Irlandei Leo Varadkar a deschis miercuri seria unor dezbateri privind Viitorul Europei între lideri europeni şi deputaţi.

În mesajul de bun venit adresat de Prim-ministrului irlandez (Taoiseach), Preşedintele Parlamentului Antonio Tajani a spus: “Am insistat din prima zi în care am fost ales, acum exact un an, asupra importanţei aducerii Europei mai aproape de cetăţenii săi, car ne cer soluţii pentru crearea de locuri de muncă, pentru gestionarea migraţiei şi întărirea securităţii şi apărării. O dezbatere deschisă între deputaţi şi lideri europeni va permite dialogul şi înţelegerea de care vor beneficia cetăţenii de pe întreg continentul. Această dezbatere pune Parlamentul European - singura instituţie UE aleasă în mod direct de cetăţeni - acolo unde trebuie să fie, în centrul dezbaterilor privind viitorul Europei".

 

Domnul Varadkar a spus; "Idealul european a fost întotdeauna animat de optimism şi de credinţa într-un viitor mai bun. Acest ideal a fost pus la încercare, dar nu a fost distrus. Ţinând cont realizările de până acum, revenim cu noi forţe pentru a înfrunta provocările viitoare".

 

Prezentându-şi viziunea asupra viitorului Europei, Taoiseach a subliniat necesitatea îmbunăţirii democraţiei în UE prin crearea de liste de vot paneuropene, definitivarea uniunii economice şi monetare şi asigurari că marile companii plătesc în mod corect partea lor de impozite. Luna aceasta se împlinesc 45 de ani de la aderarea Irlandei, Prim-ministrul mulţumind deputaţilor europeni pentru sprijinul lor în cadrul negocierilor Brexit, subliniind importanţa respectării şi în practică a ceea ce a fost agreat în teorie.

 

 

O mare majoritate a liderilor grupurilor politice a salutat apelul domnului Varadkar’s pentru o Uniune mai democratică, care să facă paşi concreţi pentru protejarea vieţii, securităţii, valorilor şi identităţii cetăţenilor săi, şi pentru a asigura bunăstarea socială şi prosperitatea într-o lume globalizată. Cei mai mulţi dintre ei au subliniat faptul că statele şi cetăţenii sunt mai degrabă împreună decât separaţi. Ca şi Irlanda în trecut, UE trebuie să fie capabilă să se adapteze şi să se reformeze, pentru a face faţă noilor provocării în favoarea tuturor cetăţenilor. Deputaţii au subliniat încă o dată hotărârea lor de a susţine Irlanda în cadrul negocierilor Brexit, pentru respectarea deplină a acordului Good Friday.

 

Lista intervenţiilor din cadrul dezbaterii:

Leo Varadkar  declaraţia de deschidere

Jean-Claude Juncker  declaraţia de deschidere

Manfred Weber (PPE, DE)

Jeppe Kofod (S&D, DK)

Peter van DALEN (ECR, NL)

Guy Verhofstad (ALDE, BE

Gabrielle Zimmer (GUE/NGL, DE)

Philippe Lamberts (Grupul Verzilor/ALE, BE)

Nigel Farage (EFDD, UK)

Marcel de GRAAFF (ENF, NL)

 

Puteţi urmări dezbaterea integral  aici