Distribuiți această pagină: 

  • Parlamentul European este sediul unei legitimăți europene, a declarat Emmanuel Macron
  • Președintele francez a cerut o ”suveranitate reinventată” a Europei față de pașii înapoi naționali
Emmanuel Macron, Preşedintele Republicii Franceze, discută cu deputaţii europeni în şedinţa plenară la Strasbourg. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dezbătut marți viitorul Europei cu deputații și președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.

"Parlamentul European este, pentru mine, sediul legitimității europene, a responsabilității și a vitalității sale. Aici se joacă o parte din viitorul Europei, (...), aici trebuie să începem renașterea unei Europe conduse de spiritul acestor popoare. Doresc să depășim toate diferențele noastre între nord și sud, est și vest, mici și mari, precum și pașii înapoi la nivel național”, a declarat președintele Emmanuel Macron.

 

”Responsabilitatea noastră în lunile următoare este să organizăm o adevărată dezbatere europeană, să avem adevăratele termene europene care să le permită cetățenilor noștri să aleagă”, a declarat el, cu un an înainte de alegerile europene. ”În fața marilor schimbări din lume avem nevoie de o mai mare suveranitate decât a noastră, complementară, o suveranitate europeană.”

 

Primindu-l pe președintele Macron, președintele PE Antonio Tajani a declarat: ”Vă mulțumesc pentru participarea la o adevărată dezbatere cu deputații. Viitorul Europei se joacă acum și începe aici, în inima democrației europene. Este timpul să transformăm această viziune în realitate: o migrație controlată, o politică externă și de apărare puternică pentru o Europe sigură.”

 

Cea mai mare parte a liderilor grupurilor politice din Parlament a salutat elanul pro-european al președintelui Macron, precum și recenta participare a Franței la intervenția militară din Siria, cerând unitate europeană și finalizarea proiectului unei armate europene. Alți deputați au subliniat provocările cu care se confruntă Uniunea în prezent: lupta contra terorismului, gestionarea crizei migrației, tehnologiile digitale și definitivarea Uniunii economice și monetare.

 

Pentru a revedea intervențiile individuale, click pe link:

 

Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European

 

Emmanuel Macron, președintele Franței - Partea întâi 

Emmanuel Macron, președintele Franței - Partea a doua

Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene

Manfred Weber, PPE

Udo Bullmann, S&D

Syed Kamall, ECR

Guy Verhofstadt, ADLE

Philippe Lamberts, Verzi/ALE

Patrick Le Hyaric, GUE/NGL

Florian Philippot, EFDD

Nicolas Bay, ENL

Răspunsurule președintelui Macron după prima rundă de intervenții