Distribuiți această pagină: 

Future of Europe Plenary debate with the President of Romania, Klaus Iohannis 

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a adresat plenului PE într-un discurs privind ”Viitorul Europei” şi a dezbătut această temă cu deputaţii şi președintele CE, Jean-Claude Juncker.

« Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate și pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. O unitate însă care nu va veni de la sine. O unitate pe care trebuie să o protejăm și să o consolidăm în mod constant, îngrijindu-ne în același timp de diversitatea atât de caracteristică culturii europene,» a declarat Preşedintele Iohannis cu câteva luni înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului UE şi la 11 ani de la aderarea la UE.Preşedintele Iohannis a amintit numeroasele provocări cărora UE a trebuit să le facă faţă, printre care criza financiară şi criza migraţiei şi care au pus la încercare unitatea europenilor. Această perioadă dificilă a condus la « o constatare pozitivă: există un element care ne unește: identitatea europeană bazată pe principii, valori și interese comune ». « Universalitatea valorilor stă tocmai în caracterul lor regenerator,» a spus Preşedintele României, subliniind că « Europa este un proiect evolutiv.»Acesta a făcut referire la dezbaterea în curs despre modelul construcţiei europene declarând că « o Europă cu mai multe viteze sau o Uniune a cercurilor concentrice nu pot reprezenta o soluție.» « Președintele Juncker spunea anul trecut că Europa trebuie să își regăsească suflul, să respire cu ambii plămâni, cel estic și cel vestic,» a mai spus Preşedintele Iohannis exprimând speranţa că « Europa are o singură inimă care bate prin noi toți, care ne unește, de la est la vest și de la nord la sud. »


Klaus Iohannis a anunţat că summit-ul UE de la Sibiu, din mai 2019 va fi un moment esenţial pentru consolidarea fundației acestui viitor european, democratic şi optimist. « Viitorul Uniunii Europene nu se poate edifica decât cu participarea și implicarea directă și activă a cetățenilor europeni, » a adăugat Preşedintele.


« Siguranța economică este la fel de importantă ca cea a frontierelor, » a declarat Klaus Iohannis amintind că România este un stat membru care gestionează una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE. În acest context, el a subliniat că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru România. Totodată, preşedintele a vorbit despre obiectivul României de a adera la Zona Euro « cât mai curând posibil, când toate condițiile vor fi îndeplinite. »

Klaus Iohannis a vorbit şi despre întărirea rolului UE pe plan internaţional : « Europa este și trebuie să rămână un lider pe plan internațional în multiple domenii, cu precădere în ceea ce privește revoluția tehnologică și digitală. »

« Corolarul unei Uniuni sigure și puternice ar trebui să fie o Uniune lărgită. Nu putem fi cu adevărat relevanți la nivel global dacă nu reușim să influențăm semnificativ mediul din vecinătatea noastră,» a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele României a concluzionat subliniind că « România este o țară profund atașată proiectului european. »


În cadrul dezbaterii, Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a afirmat că « Poporul român a ştiut să se integreze într-o sferă de complicitate europeană, ca si când ar fi fost un stat fondator. Şi deci, România, astăzi, dar chiar si înainte de aderarea la Uniunea Europeană, a fost şi este un furnizor de stabilitate si nu un consumator de stabilitate, într-o zonă atât de tulburată de-a lungul istoriei sale. Da, fără România, Uniunea Europeana nu ar fi completă. »


Puteţi urmări la linkurile de mai jos intervenţiile din cadrul dezbaterii de astăzi.


Introducere Antonio TAJANI, Preşedintele Parlamentului European


Klaus IOHANNIS, Preşedintele României


Jean-Claude JUNCKER, Preşedintele Comisiei Europene


Manfred WEBER (EPP, DE)


Josef WEIDENHOLZER (S&D, AT)


Monica MACOVEI (ECR, RO)


Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)


Ska KELLER (Greens/EFA, DE)


Tania GONZALES PENAS (GUE/NGL, ES)


Rosa D'AMATO (EFDD, IT)


Nicolas BAY (ENF, FR)


Răspunsuri Klaus IOHANNIS, Preşedintele României