Distribuiți această pagină: 

Apărarea europeană 

Amenințarea teroristă, nesiguranța energetică și atacurile informatice stârnesc îngrijorări legate de securitate. Este politica externă și de securitate comună îndeajuns de eficientă? Într-un proiect de rezoluție dezbătut miercuri, 15 martie, în plen, deputații europeni arată că statele membre ar putea îmbunătăți cu ușurință capacitățile de apărare dacă pun laolaltă resursele și își coordonează inițiativele.

În 2016, UE și NATO au căzut de acord asupra unor inițiative ce oferă oportunități pentru un nou nivel de cooperare în domeniul apărării. Conform Parlamentului European, numai voința politică lipsește pentru consolidarea cooperării între statele membre în domeniul apărării, deoarece instrumentele și posibilitățile legale sunt deja prevăzute în Tratatul de la Lisabona.


„Nu cerem militarizarea UE”, a spus deputatul Michael Gahler (PPE, Germania) în dezbaterea plenară din 15 martie, când a prezentat raportul privind  implicațiile constituționale, juridice și instituționale ale politicii de securitate și apărare comune. Coraportorul Esteban González Pons (PPE, Spania) a arătat că „integrarea mai profundă a apărării va avea și avantaje operaționale” și că „statele membre vor putea lansa proiecte pe care nu le pot realiza singure”.

 

Eurodeputații cer cheltuieli mai eficiente

 

Bugetele pentru apărare au scăzut substanțial de la criza economică. 14 state membre UE au crescut cheltuielile pentru apărare ca procent din PIB din 2014, trei dintre acestea (Regatul Unit, Franța și Germania) însumând 60% din banii cheltuiți pentru apărare în întreaga UE.

66% dintre europeni doresc o intervenție mai importantă a Uniunii Europene în securitate și apărare. 

La nivel mondial, cel mai mare buget alocat apărării este cel al SUA (mai mult decât dublu decât cel al UE28). Eurodeputații au cerut statelor UE să aloce 2% din buget apărării (în momentul de față acesta este cazul în Grecia, Estonia și Regatul Unit) și să-și reunească resursele, deoarece piața apărării este fragmentată și ineficientă. În raport, eurodeputații arată că nivelul de eficiență în securitate și apărare în UE este de 10-15% prin comparație cu SUA și sugerează facilitarea cooperării în domeniul apărării prin intermediul Agenției Europene de Apărare.

Reunirea resurselor militare


Țările UE își favorizează proprii producători și furnizori de arme, de aceea, piața apărării este foarte fragmentată în Europa. 154 de sisteme diferite sunt folosite de fiecare soldat și există 17 sisteme diferite pentru tancuri, prin comparație cu un singur sistem în SUA.


Conform unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie 2016, 66% dintre europeni doresc o intervenție mai importantă a Uniunii Europene în securitate și apărare. În România, procentul era de 74%.