Terorismul în UE: atacuri teroriste, decese și arestări în 2019

Numărul atacurilor teroriste și al victimelor terorismului din UE a continuat să scadă în 2019. Consultați graficul nostru pentru a vedea evoluția terorismului jihadist începând din 2014.

Terorismul jihadist în UE din 2014: atacuri, decese, arestări (date Europol)
Terorismul jihadist în UE din 2014: atacuri, decese, arestări (date Europol)

În 2019, în Europa au existat 119 tentative de atacuri teroriste, dacă le luăm în calcul pe cele care au reușit și pe cele care au eșuat sau au fost dejucate. Dintre acestea, 21 sunt atribuite terorismului jihadist. Deși reprezintă doar o șesime din toate atacurile din UE, teroriștii jihadiști au fost responsabili pentru toate decesele – 10 la număr – și pentru 26 dintre cele 27 de persoane rănite în total.


Aproximativ jumătate dintre atacurile teroriste din UE sunt etno-naționaliste și separatiste (57 în 2019, toate survenite, cu o singură excepție, în Irlanda de Nord), celelalte categorii principale de teroriști fiind cei de extremă dreaptă (6) și de extremă stângă (26).

Numărul victimelor terorismului jihadist a continuat să scadă de la nivelul său maxim înregistrat în 2015, iar, în 2019, numărul atacurilor dejucate de autoritățile statelor membre a fost de două ori mai mare decât numărul victimelor. Cu toate acestea, potrivit lui Manuel Navarrete, directorul centrului de combatere a terorismului din cadrul Europol, nivelul de amenințare este încă relativ ridicat.


La 23 iunie, Navarrete a prezentat în fața Comisiei pentru libertăți civile raportul anual al Europol privind tendințele teroriste și a afirmat că există aceeași tendință a comunităților online care instigă la violență în mediile extremei drepte și în mediile jihadiste: „pentru jihadiști, teroriștii sunt martiri ai războiului sfânt, pentru extremiștii de dreapta, ei sunt sfinți într-un război rasial”.

Mai puține atacuri teroriste și victime ale terorismului

10 persoane și-au pierdut viața în trei atacuri jihadiste finalizate în UE anul trecut, la Utrecht, Paris și Londra, comparativ cu 13 decese cu care s-au soldat cele șapte atacuri din 2018.


În 2019, opt state membre ale UE au suferit de pe urma unor tentative de atacuri teroriste.

Atacurile dejucate sunt de două ori mai multe decât cele finalizate sau care au eșuat

În 2019, patru atacuri jihadiste au eșuat, în timp ce 14 incidente au fost dejucate, față de 1 și, respectiv, 16 în 2018. În ambii ani, numărul comploturilor dejucate de autorități este dublu față de numărul atacurilor finalizate sau eșuate. Atacurile inspirate de jihadiști au vizat de cele mai multe ori locuri publice și polițiști sau militari.

În atacurile jihadiste finalizate și eșuate s-au folosit cel mai des cuțite și arme de foc. Toate comploturile care implicau utilizarea explozibililor au fost perturbate. Majoritatea autorilor au acționat sau intenționau să acționeze singuri.


În 2019, 436 de persoane au fost arestate sub suspiciunea unor infracțiuni legate de terorismul jihadist. Arestările au avut loc în 15 țări. De departe, cele mai multe s-au înregistrat în Franța (202), urmată de Spania, Austria și Germania (între 32 și 56) și Italia, Danemarca și Țările de Jos (între 18 și 27 de arestări). Această cifră este, de asemenea, mai mică decât în anul precedent, când un total de 511 persoane au fost arestate.

Amenințarea pe care o reprezintă deținuții radicalizați

Persoanele arestate pentru infracțiuni de terorism și cele radicalizate în închisoare reprezintă o amenințare. În multe țări europene, mai mulți deținuți radicalizați vor fi eliberați în curând și acest lucru ar putea spori amenințarea la adresa securității, a avertizat Navarrete. În 2019, un atac eșuat, unul dejucat și unul reușit au fost comise de deținuți radicalizați.

Cooperarea UE

Cooperarea consolidată dintre țările UE și schimbul de informații au contribuit la prevenirea atacurilor sau la limitarea impactului acestora, potrivit directorului centrului de combatere a terorismului din cadrul Europol. „Ca urmare a schimbului de informații, a conexiunilor pe care le avem, statele membre reușesc să ajungă devreme la informații, pentru a identifica riscurile. Pentru mine e un semn bun că două treimi din atacuri au fost identificate și dejucate datorită cooperării existente.”


Consultați măsurile UE de combatere a terorismului

Teroriștii nu utilizează sistematic rutele de migrație

Unii s-au arătat îngrijorați de riscul pe care îl prezintă migranții care încearcă să intre în Europa. Raportul Europol reiterează faptul că, la fel ca în anii precedenți, nu există semne că organizațiile teroriste ar utiliza sistematic migrația neregulamentară. De fapt, în peste 70 % dintre arestările legate de terorismul jihadist, în cazul cărora Europol a fost informat cu privire la cetățenie, persoanele respective erau resortisanți ai statului membru în cauză.

Aflați mai multe despre atacuri teroriste, victime și arestări în UE în 2020.

Mai multe informații