Distribuiți această pagină: 

Peste 80% dintre europeni sunt conectați la internet și numărul acestora crește în continuare. Crește, însă, și numărul atacurilor cibernetice. Parlamentul abordează această provocare.

Până în 2020 majoritatea interacțiunilor digitale se vor efectua fără interacțiunea umană, comunicarea fiind directă, între două dispozitive electronice. În același timp, activitățile infractorilor cibernetici iau amploare și devin din ce în ce mai sofisticate. Nici guvernele, nici industria în sine nu pot lupta separat pentru a asigura un nivel înalt de securitate cibernetică în UE. Vedeți mai multe despre peisajul actual în infograficele noastre.

Marți, 12 martie, Parlamentul European a votat actul privind securitatea cibernetică pentru a îmbunătăți reacția europeană la numărul de amenințări informatice în creștere, prin consolidarea Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA) și prin crearea unui cadru comun de certificare a securității cibernetice.


„Noi ne-am dorit să abordăm în special două subiecte. Prima problemă se referă la creșterea atacurilor împotriva infrastructurii noastre critice, din aspectele vieții de zi cu zi - electricitate, comunicare, apă, ș.a.m.d. A doua problemă se referă la creșterea internetului lucrurilor și neîncrederea utilizatorilor în ceea ce privește siguranța și intimitatea dispozitivelor lor”, a spus parlamentara responsabilă cu dosarul, Angelika Niebler (Partidul Popular European, Germania).


Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică va obține mai multe resurse umane și financiare pentru a consolida cooperarea dintre statele membre în ceea ce privește securitatea cibernetică. Echipamentele IT vor fi standardizate la nivel european. Certificarea inițială este voluntară. Comisia Europeană va evalua în ce măsură schema trebuie să devină obligatorie până în 2023.


Mai mult decât atât, informarea mai bună a utilizatorilor ar crește protecția individuală în viața cotidiană. Conform sondajului recent efectuat de Eurobarometru, 87% dintre europeni consideră criminalitatea informatică o provocare majoră pentru securitatea internă a Uniunii Europene și sunt preocupați de faptul că ar putea deveni victime ale atacurilor cibernetice. Cu ajutorul noilor reguli, utilizatorii vor beneficia de recomandări privind configurațiile sigure, întreținerea dispozitivelor, disponibilitatea și durata actualizărilor, precum și vulnerabilitățile existente.


„Atacul cibernetic din 2017, numit WannaCry, care a blocat mai mult de 200.000 de sisteme informatice din Europa în același timp, a arătat că avem nevoie de acțiuni din partea Uniunii pentru a crește securitatea cibernetică. Temelia este pusă acum prin actul de securitate cibernetică. Europa ar putea deveni curând o forță majoră în securitatea informatică”, a spus doamna Niebler.