Marsilia și Košice: Capitalele Europene ale Culturii în 2013 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Stânga: Notre Dame de la Garde Marsilia. Dreapta: Košice, Slovakia 

Franța și Slovacia găzduiesc în 2013 Capitalele Europene ale Culturii: Marsilia și Košice. Orașele oferă vizitatorilor o serie de evenimente culturale și o oportunitate de a construi relații cu regiunea mediteraneană și Europa de Est.

Marsilia este al doilea oraș ca mărime în Franța, având 850.000 de locuitori. Orașul a fost construit în anul 600 î. H. de coloniști greci. În calitate de capitală a culturii, Marsilia dorește să afirme rolul culturii ca forță de transformare durabilă a orașului la nivel economic, urban și social.


„Marsilia este cratima dintre Europa și regiunea mediteraneană. Anul acesta va fi o oportunitate de a construi relații între cele două maluri ale Mediteranei, de a descoperi bogăția diversității culturale. Va permite orașului să-și consolideze oferta culturală, să-și înnoiască infrastructura și să dezvolte turismul ecologic“, ne-a spus eurodeputatul francez Jean-Luc Bennahmias de la Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.


Košice este un oraș istoric: prima localitate europeană căreia i-a fost recunoscută emblema. Este primul oraș slovac desemnat Capitală a Culturii. Situat la granița Schengen, Košice va forma un portal către Europa de Est și va deveni centrul creativității tinerilor săi locuitori.


„Košice este orașul unde am trăit și muncit, este un oraș pe care îl iubesc cu adevărat. Locuitorii săi, dar și vizitatorii, se pot bucura în 2013 de o mare varietate de evenimente pentru toate generațiile. Recomand vizitarea Catedralei Sfânta Elisabeta, Muzeului Slovac de Est, Teatrului de Stat și Kulturpark. Košice - Capitală Europeană a Culturii - este un proiect pe termen lung. Toate locurile renovate vor fi disponibile rezidenților și vizitatorilor în viitor“, a arătat deputata slovacă Monika Smolková de la Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.


Proiectul Capitalei Europene a Culturii a început în 1985. Peste 40 de orașe au fost desemnate Capitale Europene ale Culturii până acum. Titlul este acordat de Consiliu, procedura de selecție implicând un juriu de experți care include și deputaţi europeni.