Reacția femeilor: poate fi transformată criza în oportunitate? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Șomajul, diferența dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților, stereotipurile și politicile economice părtinitoare au fost discutate astăzi în cadrul unei comisii interparlamentare organizate la Parlamentul European.  

Șomajul, diferența dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților, stereotipurile și politicile economice părtinitoare au fost discutate astăzi în cadrul unei comisii interparlamentare organizate la Parlamentul European. Participanții au vorbit despre experiențele și cunoștințele personale și au căutat soluții adecvate. Conform acestora, egalitatea de gen poate stimula creșterea economică și duce la prosperitate.

„Femeile sunt mai afectate de reducerea cheltuielilor publice. De aceea, trebuie să profităm de criză pentru a reevalua politicile“, a spus în cadrul reuniunii vicepreședintele Parlamentului European Gianni Pittella.


Elisabeth Morin-Chartier, vicepreședinta comisiei pentru drepturile femeii și raportoare pentru impactul crizei economice asupra egalității între bărbați și femei, a spus că „atunci când se recrutează femei, primele trei criterii de selecție sunt dacă are copii, dacă este disponibilă și cum arată fizic. Când se recrutează bărbați, criteriile sunt experiența profesională, calificările și disponibilitatea“.


Conform Prof. Sylvia Walby, care predă sociologia la Universitatea din Lancaster, „țările au ales să nu crească impozitele pentru cei mai bogați, în majoritate bărbați, și să facă reduceri în cheltuielile publice, lucru care afectează în primul rând femeile“.


Sasha Bezuhanova, de la Hewlett-Packard, a cerut promovarea muncii de acasă.


„Mai multe femei lucrează cu normă redusă. Asta înseamnă mai puțină securitate, mai puține oportunități de formare, mai puțini bani și mai puține drepturi de pensionare“, a arătat în cadrul dezbaterii László Andor, comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune.