Distribuiți această pagină: 

Katarína Neveďalová - ©European Union 2013 - European Parliament 

Tineri educați și fără loc de muncă pe de o parte; angajatori care au dificultăți în găsirea angajaților potriviți, pe de alta. Cum pot pregăti sistemele educaționale tinerii pentru viața reală? Eurodeputata slovacă Katarína Neveďalová (S&D) ne-a vorbit despre parteneriatele dintre școli și companii, dar și despre faptul că tinerii trebuie să se gândească bine înainte de a alege ce vor să studieze. Raportul său a fost adoptat de comisia pentru cultură pe 17 septembrie.

Sistemele educaționale variază în statele membre, dar care sunt slăbiciunile acestora în general?


Sistemele educaționale UE nu reflectă cerințele de pe piața muncii. Numărul de absolvenți este mare, dar mare este și numărul șomerilor, deoarece educația nu corespunde necesităților de pe piață.

Tinerii, când hotărăsc ce vor să studieze, trebuie să se gândească bine ce pot face apoi cu acele studii.


Știm care sunt și care vor fi nevoile pe piața muncii în următorii 20 de ani. Dar trebuie să ne pregătim pentru viitor. Vorbim despre îmbătrânirea populației, dar nimeni nu se gândește cum vom avea grijă de cei în vârstă, la faptul că avem nevoie de infirmiere, de doctori. Știm că în doi ani, UE va avea nevoie de un milion de muncitori în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, dar în momentul de față acești oameni nu sunt în școală.


În raport arătați necesitatea parteneriatelor…


Profesorii trebuie să știe pentru cine își pregătesc studenții, pentru ce piață, pentru ce angajatori. Sistemul dual, în care o școală este în parteneriat cu o companie, în care studenții fac stagii, este cel mai bun în momentul de față. Unele companii pregătesc chiar și profesorii care transmit mai departe, studenților, deprinderile adecvate.


Considerați că învățarea pe tot parcursul vieții are un rol important. De ce?


Conform estimărilor Comisiei, o persoană va trebui să își schimbe locul de muncă de până la 10 ori pe parcursul vieții active. Va trebui să se adapteze la noi cerințe, tehnologii – pentru acest lucru este bună învățarea pe tot parcursul vieții.


Cu toate acestea, educația este de competența statelor membre. Ce poate face UE în acest domeniu?


UE poate face recomandări. Avem și un nou program Erasmus+ pentru 2014-2020, atât pentru studenți, cât și pentru profesori.