Supravegherea în masă: îngrijorări legate de acuzările aduse NSA în legătură cu accesarea datelor europene SWIFT 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Transfer bancar ©BELGA-IMAGEBROKER 

Pe 24 septembrie, comisia pentru drepturi civile de la Parlamentul European a găzduit o audiere (a treia dintr-o serie de 13) despre supravegherea în masă a cetățenilor europeni. Temele cheie ale dezbaterii au fost acuzările aduse NSA în legătură cu accesarea datelor bancare UE SWIFT. La audiere au participat reprezentanți ai societății civile din SUA și experți în domeniu.

Președintele comisiei pentru drepturi civile de la Parlamentul European, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), a arătat că autoritățile americane nu au clarificat suficient lucrurile în urma întrebării trimise de comisarul european Cecilia Malmström secretarului de stat Cohen pe 12 septembrie.


„Dacă acuzațiile sunt adevărate, a fost încălcat acordul, iar încălcarea acordului poate duce la suspendarea acestuia”, a arătat în cadrul audierii comisarul Cecilia Malmström, referindu-se la acordul între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii privind prelucrarea și transferul datelor de mesagerie financiară din UE către SUA în cadrul Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste.


Directorul Europol, Rob Wainwright, a spus că organizația sa nu are informații și nici dovezi care să confirme sau infirme acuzațiile apărute în presă referitoare la NSA. Blanche Petre, consilieră juridică la SWIFT, i-a asigurat pe eurodeputați că „nu există nicio dovadă care să sugereze accesul neautorizat la datele din rețeaua noastră”.


Eficiența supravegherii în combaterea criminalității și a terorismului a fost dezbătută cu Reinhard Kreissl, coordonatorul proiectului IRISS (Sporirea rezistenței în societățile de supraveghere), care crede că spațiile mari publice sunt obiective ale teroriștilor și nu pot fi protejate de măsuri de supraveghere. Conform dumnealui, poliția ar trebui să folosească datele mai eficient.


Casper Bowden, cercetător independent și fost consilier-șef pe protecția datelor private la Microsoft, a avertizat că, odată ce datele ajung pe un sistem public sau privat, pot fi copiate între sisteme și „fiecare copie a datelor personale este o amenințare la dreptul fundamental la viața privată”.