Filmul european în era digitală: cum se poate ajunge la o audiență mai largă 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Lărgirea audienței filmelor europene, de multe ori distribuite doar în țara producătoare, rămâne provocarea principală a cinematografiei europene. Industria de film europeană are un impact major asupra culturii europene, dar și asupra economiei și societății. Deputații europeni vor discuta pe 27 aprilie și vota pe 28 în plen un raport privind felul în care filmele europene pot ajunge la o audiență mai mare, în competiția cu filmele americane.

Majoritatea filmelor produse în Europa sunt distribuite numai în țara de origine și doar 8% sunt distribuite în afara Uniunii. Spre deosebire de acestea, filmele produse în SUA sunt distribuite pe scară largă în Europa.


Una dintre probleme ar putea fi distribuția subvențiilor publice în domeniul cinematografiei; aproape 70% sunt cheltuite pe producție, în timp ce marketingul și distribuția filmelor beneficiază de mai puține fonduri.


„Vizibilitatea și promovarea filmelor europene în lumea digitală reprezintă o componentă vitală în atingerea unei audiențe mai mari. Este necesară echilibrarea fondurilor între producție, promovare și distribuție”, a spus raportorul Bogdan Brunon Wenta (PPE, Polonia).


Faceți clic aici pentru mai multe știri de la Parlamentul European.


În raport, deputații europeni cer:


  • o mai mare disponibilitate a filmelor subtitrate
  • dotarea ecranelor cu proiectoare digitale și tehnologie de sunet (deși 90% dintre ecrane sunt, deja, digitale, cinematografele mai mici au nevoie de susținere financiară)
  • finanțare pentru digitalizarea, conservarea și disponibilitatea online a patrimoniului cinematografic
  • promovarea și sprijinirea coproducțiilor europene, o creștere a numărului acestora putând duce la o distribuție mai largă a filmelor europene.

  

Deputații europeni vor discuta pe 27 aprilie și vota pe 28 în plen un raport privind felul în care filmele europene pot ajunge la o audiență mai mare, în competiția cu filmele americane. Urmăriți dezbaterea și votul în direct!