Distribuiți această pagină: 

Infografic 

Ați auzit de semințele chia, flavonoide, proteinele din rapiță sau glycyrrhiza glabra? Acestea sunt în mod oficial alimente noi. Miercuri, deputații europeni au aprobat un raport privind simplificarea procedurilor de autorizare a acestora, cu 359 de voturi pentru, 202 împotrivă și 127 de abțineri. Textul urmează să fie votat de guverne, în cadrul Consiliului.

Regulamentul UE privind alimentele noi datează din 1997. De atunci, au fost dezvoltate mai multe produse și ingrediente alimentare noi. Revizuirea regulamentului este necesară pentru a reflecta progresele științifice și tehnologice.

 

Ce sunt alimentele noi?

 

Alimentele noi includ insecte și nanomateriale, dar și ciuperci, alge și coloranți noi. Acestea sunt alimente inovatoare sau alimente produse prin utilizarea de noi tehnologii și procese de producție. Alimentele consumate în mod tradițional în afara UE sunt, de asemenea, clasificate ca fiind noi.


Actualizarea regulamentului privind alimentele noi


Noile norme vor supune alimentele evaluării siguranței și autorizării printr-o procedură complet armonizată la nivelul UE. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) ar trebui să efectueze o evaluare în toate cazurile în care un produs alimentar poate afecta sănătatea umană.


Așa cum au solicitat deputații europeni, normele propuse vor acoperi și alimentele provenite de la animalele clonate, până la adoptarea legislației specifice privind clonarea,și vor include o nouă definiție a nanomaterialelor și a restricțiilor de testare pe animale.