E timpul să salvăm biodiversitatea planetei noastre 

 
 

Distribuiți această pagină: 

E timpul să salvăm biodiversitatea planetei noastre 

Ați auzit vreodată de pangolini? Aceste mamifere sunt cele mai traficate la nivel mondial și sunt, împreună cu unele dintre speciile cele mai reprezentative ale lumii - precum elefanții sau rinocerii - la un pas de dispariție. Miercuri, pe 23 noiembrie, deputații dezbat în plen un raport privind modul în care UE ar trebui să își intensifice eforturile pentru a combate traficul cu animalele sălbatice, care reprezintă o amenințare serioasă pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre.

Miercuri, pe 23 noiembrie, deputații europeni vor dezbate în plen un raport întocmit de Catherine Bearder (ALDE, Marea Britanie), privind modul în care UE și statele membre ar trebui să își intensifice eforturile pentru a combate a patra cea mai profitabilă infracțiune din lume. Votul va avea loc a doua zi.


Traficul ilegal cu animale și plante pe cale de dispariție pune în pericol supraviețuirea a numeroase specii (de la elefanți, rinoceri, tigri, reptile ori rechini, până la lemn tropical, corali, orhidee etc.) și, totodată, amenință echilibrul ecosistemelor.


În ultimii ani, traficul de animale și plante sălbatice a atins un nivel uriaș, fără precedent, iar cererea de produse conexe a crescut considerabil la nivel mondial.

E timpul să salvăm biodiversitatea planetei noastre 

Grupurile infracționale se ocupă din ce în ce mai des cu traficul de plante sau animale aflate pe cale de dispariție: riscul de a fi detectate este redus, recompensa financiară este mare, iar câștigurile de pe urma unor asemenea activități ilegale pot fi folosite pentru a finanța milițiile sau chiar grupările teroriste.


Produsele care provin de la animale sălbatice traficate ilegal pot fi vândute prin canale care par legale, cum ar fi documente false, astfel încât cumpărătorul final nu își va da seama ca are de-a face cu un produs de contrabandă.


De altfel, Uniunea Europeană este o destinație, o regiune de tranzit și chiar o sursă pentru traficul cu animale pe cale de dispariție.


Ce plan are Uniunea Europeană?

 

Pe 13 octombrie, comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a aprobat în unanimitate (cu 4 abțineri) raportul întocmit de Catherine Bearder  (ALDE, Marea Britanie). Raportul prevede planul de acțiune prin care UE își propune să combată traficul ilegal cu animale sălbatice în Uniunea Europeană şi să întărească rolul Uniunii în lupta globală împotriva acestei activități criminale.  Planul de acțiune a fost adoptat la începutul acestui an de Comisia Europeană și urmează a fi implementat până în 2020.


Dezbaterea în plen va avea loc miercuri, 23 noiembrie, seara, iar votul a doua zi.


Planul cuprinde 3 direcţii principale de acţiune. Prima este prevenirea traficului și reducerea cererii și ofertei de produse ilegale obținute în urma braconajului. A doua direcție prevede îmbunătățirea implementării legislației existente, iar ultima – întărirea cooperării între ţările de provenienţă, cele de tranzit şi cele de destinație a produselor.