Orange the World: Parlamentul cere ca drepturile femeilor să fie respectate 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Clădirea Parlamentului European, luminată în portocaliu 

Suntem în 2016 și nu putem spune că femeile sunt egale cu bărbații nici măcar în Europa, unde una din trei femei a fost victimă a violenței. În ajunul Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (25 noiembrie), eurodeputații au cerut ca UE să adere la Convenția de la Istanbul cu privire la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice și, pentru susținerea cauzei, clădirea Parlamentului a fost luminată în portocaliu.

#Orange the World


Parlamentul European de la Bruxelles urmează să fie luminat în seara aceasta în portocaliu, pentru a marca data de 25 noiembrie - Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și inițiativa „Orange World".


Convenția de la Istanbul

 

Din punct de vedere juridic, Convenția de la Istanbul este cel mai cuprinzător tratat internațional și primul instrument juridic obligatoriu care incriminează violența pe motive de gen. Tratatul prevede sancțiuni și măsuri de combatere a impunității, precum și măsuri pentru prevenirea criminalității și protecția victimelor.


Tratatul a intrat în vigoare în august 2014, și, deși statele membre l-au semnat, doar 14 dintre acestea l-au ratificat. În această săptămână, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a semnat o scrisoare adresată președintelui Consiliului, prin care îndeamnă să fie accelerat procesul la nivelul UE și solicită și celorlalte state membre să ratifice acest tratat.


Europarlamentara suedeză Anna Maria Corazza Bildt (PPE) atrage atenția că violența împotriva femeilor este un fenomen larg răspândit și că femeile pot fi victime ale acestui fenomen acasă sau în spațiul public.


„Violența împotriva femeilor este o infracțiune gravă și este larg răspândită în Europa. În fiecare zi, fie acasă, fie în spațiile publice sau pe rețelele de socializare, femeile și tinerele fete continuă să fie expuse la violență, discriminare și hărțuire. Prin rezoluția noastră, invităm și celelalte state membre să ratifice și să pună în aplicare Convenția de la Istanbul și cerem Consiliului UE să accelereze aderarea Uniunii la Convenție”, consideră Anna Maria Corazza Bildt.


La rândul său, Christine Revault D'Allonnes Bonnefoy, eurodeputată franceză membră a grupului S&D, a explicat de ce este important ca UE să ratifice Convenția de la Istanbul.


„Violența împotriva femeilor este o formă extremă de discriminare și o încălcare a drepturilor omului. Este important ca Uniunea Europeană să ratifice Convenția de la Istanbul,  care include măsuri concrete pentru prevenirea actelor de violență, precum și pentru protejarea victimelor și începerea urmăririi penale a vinovaților”, a declarat eurodeputata.


Violența împotriva femeilor în Europa