Distribuiți această pagină: 

Deșeurile: obiective mai ambițioase către o economie circulară ©AP Images/European Union-EP 

Marți, 27 ianuarie, comisia pentru mediu și sănătate publică va vota pentru modificarea propunerii Comisiei Europene privind gestionarea deșeurilor - un pachet format din patru directive. În rezoluții anterioare, Parlamentul European a cerut obiective mai ambițioase. Votul reprezintă un prin pas către începerea negocierilor cu celelalte instituții (Comisia și Consiliul) în vederea ajungerii la un acord. Pachetul privind deșeurile reprezintă o prioritate interinstituțională în 2017.

Aproape jumătate (44% în 2014 față de 31% în 2004) din deșeurile municipale UE sunt reciclate sau transformate în compost, iar până în 2020 procentul ar trebui să ajungă la 50% cu ajutorul legislației UE. Chiar și așa, multe deșeuri vor ajunge la groapa de gunoi sau vor fi incinerate. Comisia pentru mediu votează mâine un pachet legislativ cu obiective mai ambițioase pentru 2030.


Pachetul privind deșeurile


Pachetul privind deșeurile se referă la gestionarea deșeurilor într-un mod mai eficient. Este un prim pas către economia circulară, în care majoritatea materialelor este reciclată și refolosită.


Ameliorarea gestionării deșeurilor va fi benefică pentru mediu, sănătate și chiar economie, deoarece deșeurile pot reprezenta o sursă de venit. De exemplu, colectarea a 95% din telefoanele mobile ar putea genera economii de peste un miliard de euro pe an.


Pachetul include patru directive separate, privind deșeurile, gropile de gunoi, ambalajele și reciclarea vehiculelor, a bateriilor și a echipamentelor electronice.


Deșeurile municipale


Generate, de gospodării, deșeurile municipale reprezintă 10% din deșeurile generate în Europa.


Între 2004 și 2014, deșeurile municipale generate în UE s-au redus cu 3%. Cu toate acestea, tendința nu este uniformă în toate țările. Cantitatea variază între 254 kg în România și 474 kg în Danemarca (pe an, pe cap pe locuitor).


Gropile de gunoi


În momentul de față, în UE este interzisă depozitarea în gropile de gunoi a deșeurilor netratate, iar deșeurile biodegradabile depozitate în aceste locuri sunt limitate la mai puțin de 35%. Majoritatea statelor UE sunt în urmă față de obiectivele actuale. Romania și alte 25 state beneficiază de o derogare.


Comisia propune limitarea depunerii deșeurilor în gropi de gunoi la 10% până în 2030.


Ambalajele


Ambalajele sunt făcute din hârtie, carton, sticlă, plastic, lemn sau metal. Cele din plastic și lemn sunt cele mai puțim reciclate. Rata reciclării variază de la o țară la alta.


Pachetul legislativ include și reciclarea vehiculelor, a bateriilor (numai 40% erau reciclate în 2013) și colectarea, reciclarea și pregătirea pentru refolosire a echipamentelor electronice.