Distribuiți această pagină: 

Premiul Charlemagne pentru tineri 2017 

În acest an, Premiul Charlemagne pentru tineri a fost acordat unui proiect polonez despre programul Erasmus.

Premiul este acordat în fiecare an de Parlamentul European și de Fundația Internațională pentru Premiul Charlemagne tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani care s-au implicat în proiecte care ajută la promovarea înțelegerii între oameni din diferite țări europene. Ceremonia a avut loc la Aachen, Germania, pe 23 mai.


Premiul european Charlemagne pentru tineri urmărește să încurajeze dezvoltarea conștiinței europene în rândul tinerilor, precum și participarea lor la proiecte de integrare europeană. Acesta este acordat în fiecare an de Parlamentul European și de Fundația Internațională pentru Premiul Charlemagne de la Aachen.


Reprezentanții celor 28 de proiecte naționale câștigătoare au fost invitați la ceremonia de decernare a premiilor, pe 23 mai, la Aachen, și au obținut o diplomă și o medalie. Proiectele care au obținut primul, al doilea și al treilea loc au primit 7.500 €, 5.000 € și 2.500 € respectiv.


Câștigători 2017


Seara Erasmus - Polonia


Evenimentul Erasmus este un spectacol radio online pentru studenții care intenționează să participe la programul Erasmus în străinătate. Emisiunea a fost difuzată pe postul de radio Radio Meteor UAM la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan. Oaspeți au fost studenți polonezi care studiază în străinătate sau studenți străini care studiază în Polonia. Interviurile au vizat diverse probleme - cum să depui documentele, cum să selectezi subiectele, să găsești un apartament în altă țară, despre diferențele dintre universități și oportunitățile pe care le creează acestea, sistemul educațional sau viața de zi cu zi a studenților.


Redescoperiți Europa - Danemarca


Redescoperirea Europei a fost un eveniment care s-a întâmplat în două zile distincte - 6 și 9 mai în orașul eurosceptic Aalborg în nordul Danemarcei. În prima zi a avut loc o paradă, în care oameni de toate etniile se plimbau pe străzi purtând steagul UE. La sfârșit s-a organizat un sat multicultural, unde localnicii puteau afla mai multe despre diversitatea bogată a orașului lor. Pe 9 mai au avut loc activități de sensibilizare în legătură cu Ziua Europei. Au avut loc discuții despre UE (inspirate de discuțiile TED) în care participanții au vorbit despre viitorul Europei.


Suntem Europa - Olanda


Suntem Europa este o platformă multimedia online, pe care tinerii își pot expune mărturiile despre ceea ce îi face să se simtă cu adevărat europeni. Creatorii platformei consideră că, odată cu prezentarea negativă a Europei de către mass-media și oameni, este importantă implicarea tinerilor europeni pentru a le introduce acestora un nou mod de percepere a Europei.


Urmăriți evenimentele pe Twitter cu @EUYouthPrize și #ECYP2017.