Substanțele cancerigene la locul de muncă: muncitorii vor fi mai protejați 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Cancerul cauzează peste jumătate dintre decesele ocupaționale în UE. Eurodeputații urmează să voteze norme pentru a preveni expunerea persoanelor la agenți cancerigeni la locul de muncă.

Marți, 24 octombrie, deputații europeni dezbat reguli mai stricte pentru a elimina sau reduce la locul de muncă substanțele cancerigene și mutagene, care sunt agenți chimici ce pot cauza cancer sau mutații genetice.

Dacă va fi adoptată, noua lege va adăuga 11 substanțe nocive pe lista materialelor supuse limitelor de expunere, va impune un studiu mai aprofundat al materialelor care pot afecta fertilitatea și funcția sexuală și va forța angajatorii să evalueze mai bine riscurile pentru lucrătorii lor.

„Nu ar trebui să mori din cauza locului de muncă”, a declarat Marita Ulvskog, membră suedeză a S&D, europarlamentara responsabilă cu noile reguli în Parlament. „Nu ar trebui să-ți asumi riscuri și să-ți pierzi viața la serviciu”, a adăugat dumneaei.

 

Noile reguli ar putea salva până la 100.000 de oameni în următorii 50 de ani.

Cancerul la locul de muncă

 

Cancerul este cauza principală a deceselor legate de locul de muncă în UE. În fiecare an, 53% dintre acestea sunt cauzate de cancer, 28% de bolile circulatorii și 6% de bolile respiratorii.

Cele mai frecvente tipuri de cancere legate de locul de muncă sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (cauzat de expunerea la particule de azbest) și cancerul vezicii urinare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unul din zece decese cauzate de cancerul pulmonar este strâns legat de riscurile de la locul de muncă.

 

Sunt afectate în mod special sectorul construcțiilor, al producătorilor de produse chimice, al industriei automobilelor și al mobilei, al producătorilor de alimente, al fabricanților de textile, al industriei de prelucrare a lemnului și sectorul sănătății.