Parlamentul marchează Ziua combaterii violenței împotriva femeilor 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Clădirea Parlamentului va fi luminată în portocaliu de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Clădirea Parlamentului a fost luminată în portocaliu de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. 

Una din trei femei din UE a suferit o violență fizică și / sau sexuală de la vârsta de 15 ani, trei sferturi dintre femeile care lucrează au suferit de hărțuire sexuală și una din zece femei a suferit hărțuire sexuală sau urmărire prin noile tehnologii, potrivit unui sondaj efectuat de Agenția UE pentru drepturile fundamentale. În anul 2015, ultimul an pentru care există date complete, aproximativ 215.000 de infracțiuni sexuale violente au fost înregistrate de poliție în Uniunea Europeană.

 

Sâmbătă, 25 noiembrie, clădirea Parlamentului de la Bruxelles va fi luminată în portocaliu, ca parte a inițiativei Orange the World. Culoarea portocalie simbolizează un viitor mai strălucitor, fără violență împotriva femeilor și fetelor.

 

Convenția de la Istanbul

 

În această săptămână, cu ocazia Zilei internaționale a combaterii violenței împotriva femeilor, comisia pentru drepturile femeilor a Parlamentului s-a întâlnit cu parlamentele statelor membre pentru a dezbate ratificarea și monitorizarea Convenției de la Istanbul a Consiliului Europei, care incriminează violența de gen.

 

Din punct de vedere juridic, Convenția de la Istanbul este cel mai cuprinzător tratat internațional și primul instrument juridic obligatoriu care incriminează violența pe motive de gen. Tratatul prevede sancțiuni și măsuri de combatere a impunității, precum și măsuri pentru prevenirea criminalității și protecția victimelor.

 

Tratatul a intrat în vigoare în august 2014, și, deși statele membre l-au semnat în iunie 2017, doar 17 dintre acestea l-au ratificat.

 

În deschiderea dezbaterii, președinta comisiei pentru drepturile femeilor a Parlamentului European, Vilija Blinkevičiūtė (S&D, Lituania), a declarat: „Parlamentul European consideră că aderarea la convenție este un pas foarte important”.

 

Vorbind în cadrul dezbaterii, directoarea Institutului pentru Egalitatea de Gen, Virginija Langbakk, a subliniat necesitatea unui angajament politic.

 

Ofițer de cercetare la Institutul European pentru Egalitatea de Gen, Blandine Mollard a povestit despre necesitatea de a vorbi deschis: „Aproape jumătate dintre victimele din UE nu și-a dezvăluit experiența de violență”.

 

Jacqui Hunt, directorul Biroului European pentru Egalitate, a declarat: „Trebuie să ne concentrăm pe făptași, fără să plasăm femeile într-o poziție subordonată”.

 

#Metoo

 

În 2017, dezvăluirile scandalului Harvey Weinstein și povestirile personale ale campaniei online #MeToo privind abuzurile sexuale și hărțuirea au ajutat la sensibilizarea cu privire la o problemă foarte dificilă, care este prea frecventă, dar rămâne sub-raportată. Deputații europeni au dezbătut în plen, în octombrie, măsurile în vigoare, precum și măsurile pe care UE ar trebui să le ia pentru a aborda violența sexuală.