Cum reducem schimbările climatice: soluții UE 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Atenuarea schimbărilor climatice reprezintă o prioritate cheie în Parlament. Mai jos găsiți fișa noastră tematică ce conține detalii despre acest domeniu.

Foto: Ezra Comeau-Jeffrey on Unsplash 

Situația în Europa: date cheie

Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, după China și SUA. Sectorul energetic emitea 78% din gazele cu efect de seră din UE în 2015.

În 2008, UE și-a stabilit obiectivul de a reduce aceste emisii cu 20% față de nivelurile din 1990. Este pe drumul cel bun către acest obiectiv: în 2015, cantitatea de gaze cu efect de seră din UE a cunoscut o scădere de 22% față de nivelurile din 1990.

Verificați infograficul nostru despre schimbările climatice în Europa.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

În 2015, UE s-a angajat în cadrul Acordului de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% sub nivelul din 1990 până în 2030.

Pentru a reduce emisiile provenite de la centralele energetice și din industrie, UE a introdus prima piață majoră a dioxidului de carbon din lume, odată cu sistemul de comercializare a cotelor de emisii.

Pentru celelalte sectoare, reducerile vor fi realizate prin obiective naționale de reducere a emisiilor, calculate pe baza produsului intern brut al țării pe cap de locuitor.

UE dorește și să folosească puterea pădurilor de absorbție a CO2 pentru combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre măsurile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Abordarea provocării energetice

UE luptă împotriva schimbărilor climatice cu o nouă politică în domeniul energiei curate. Primul obiectiv este creșterea cotei de energie produsă din resurse regenerabile și posibilitatea cetățenilor de a-și produce propria energie verde.

Al doilea se referă la eficiența energetică a clădirilor și a aparatelor electrocasnice.


Mai multe explicații despre măsurile UE privind energia curată.