Plovdiv și Matera sunt capitalele europene ale culturii în 2019 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Istorie bogată, patrimoniu cultural remarcabil și o privire asupra viitorului: așa pot fi descrise Plovdiv (Bulgaria) și Matera (Italia), cele două capitalele ale culturii în 2019.

Capitalele europene ale culturii în 2019: Matera și Plovdiv - ©AP Images/European Union-EP 

Plovdiv

Este primul oraș bulgar care va deține titlul de „Capitală europeană a culturii”. Situat în centrul Bulgariei, Plovdiv este al doilea oraș ca mărime al țării, cu o populație de aproximativ 345.000 de locuitori.

Eurodeputatul Andrey Kovatchev, membru din grupul PPE, a declarat că „după președinția Consiliului UE (deținută în perioada ianuarie-iunie 2018), Plovdiv 2019 va fi următorul eveniment major și semnificativ pentru Bulgaria”.

Sloganul dedicat orașului Plovdiv din acest an este „împreună” și cuprinde patru platforme tematice: „contopirea”, „transformarea”, „renașterea”, „relaxarea”.

„Contopirea” se axează pe integrarea grupurilor etnice și a minorităților și are ca obiectiv să reunească mai multe generații și grupuri sociale. „Transformarea” re-gândește și revigorează spațiile urbane uitate. „Renașterea” are drept scop păstrarea patrimoniului istoric și extinderea accesului la cultură. „Relaxarea” promovează viața durabilă cu un ritm lent, o alimentație lentă și o economie ecologică, anti-consumeristă și anti-capitalistă.

Municipalitatea are în plan peste 300 de proiecte și aproape 500 de evenimente în peste 70 de locuri din oraș. „Peste două milioane de turiști urmează să viziteze Plovdiv în 2019”, prevede deputatul european Andrey Kovatchev.

Matera

Orașul are o populație de 60.000 de locuitori și este situat în sudul Italiei. Este cunoscut pentru peșterile din Sassi, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Eurodeputatul Piernicola Pedicini, membru din grupul EFDD, este de părere că acest titlu reprezintă o oportunitate pentru Matera de a promova atracțiile sale naturale și istorice: „Oamenii vor avea posibilitatea de a admira frumusețea caselor sculptate în stâncă, a bisericilor subterane, a catedralei din secolul al XIII-lea și peisajele incredibile care înconjoară orașul”.

Sloganul orașului Matera în 2019 este „deschis către viitor!” și cuprinde cinci teme principale: „viitorul antic”, „continuitate și întreruperi”, „reflecții și conexiuni”, „utopii și distopii”, „rădăcini și căi”. În acest context, sunt în desfășurare două proiecte pilot: „I-DEA", dedicat cercetării și reprezentării istoriei culturale, artistice și antropologice a regiunii și „Școala de design deschis", un laborator de proiectare, experimentare și inovație interdisciplinară.