Sfârșitul războiului bananelor: cine pierde și cine câștigă? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Banane într-o piață din Lima, 19 martie 2010.©BELGA_AFP_Ernesto Benavides 

Exportatorii de banane din Africa și Caraibe și competitorii lor din America Latină se luptă continuu pentru piața europeană, UE fiind cel mai mare importator de banane din lume. Recent, deputaţii europeni au aprobat planuri ce vor facilita vânzarea de banane latino-americane în UE, avertizând însă că fermele mici din Africa și Caraibe ar putea fi puse în pericol.

Comisia Parlamentului European pentru comerț internațional a aprobat pe 17 ianuarie un acord privind comerțul cu banane între UE pe de o parte și SUA, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Guatemala, Honduras, Mexic, Nicaragua, Panama, Peru și Venezuela pe de alta. Raportul parlamentar a fost întocmit de socialista Francesca Balzani din Italia.


Tarife mai mici pentru importul din America Latină


Conform noului acord, UE va reduce treptat tariful pe importul de banane din America Latină, de la 176 de euro până la 114 euro pe tonă până în 2017. În schimb, țările din America Latină vor renunța la acțiunile aduse împotriva UE pe lângă Organizația Mondială a Comerțului pentru încălcarea regulilor comerțului internațional.


Dacă Parlamentul aprobă în plen acordul, războiul bananelor de 15 ani se va încheia. În 1993, Uniunea Europeană a instituit un regim de import al bananelor din țările ACP (Africa, Caraibe și Pacific) fără taxe, pentru sprijinirea dezvoltării fermierilor. În paralel, au crescut tarifele de import pentru bananele din America Latină, comercializate de multinaționale importante precum Dole și Chiquita.


Tratamentul preferențial a permis dezvoltarea regiunilor defavorizate din ACP, însă Organizația Mondială a Comerțului a decis că regulile UE încalcă regulile comerțului internațional și a permis SUA creșterea tarifelor pentru importul de produse europene.


Ajutor financiar pentru țările ACP


Reducerea tarifelor pentru importul bananelor din America Latină ar putea avea ca efect reducerea prețurilor pentru consumatorii europeni. Multinaționalele americane vor avea un acces mai simplu la piața UE, însă venitul fermierilor din ACP ar putea scădea.


Pentru echilibrarea situației, țările ACP vor primi un ajutor financiar de 200 de milioane de euro din bugetul UE. În același timp vor fi susținuți producătorii europeni de banane. Deputaţii europeni mai cer respectarea standardelor muncii (Columbia, de exemplu, este pe primul loc în ceea ce privește numărul de sindicaliști uciși).


Membrii grupurilor Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică și Verzilor/Alianţa Liberă Europeană au votat împotriva acordului. Conform acestora, acordul ar pune în pericol drepturile micilor producători, consolidând monopolul multinaționalelor ce controlează piața în țările din America Latină. Acordul a fost aprobat în comisie cu 18 voturi pentru și 5 împotriva.

Bananele 
  • importante pentru securitatea alimentară, alături de orez, grâu și porumb 
  • sursă importantă de vitamina A, B6 și C; bogate în fibre, nu conțin grăsimi 
  • cele mai mari producătoare sunt India și Brazilia (împreună produc o treime din bananele din lume) 
  • cel mai mare importator este UE; cel mai mare exportator: America Latină 
  • UE a cumpărat 5,4 milioane de tone de banane în 2008: 72,5% din America Latină, 17% din ACP.