Distribuiți această pagină: 

Acordul nuclear cu Iranul a marcat sfârșitul unei lungi perioade de sancțiuni și a dat un nou impuls relațiilor dintre Iran și UE. Marți, membrii comisiei pentru afaceri externe și ministrul iranian de externe, Javad Zarif, au discutat despre viitorul relațiilor UE-Iran, securitate și situația umanitară din Orientul Mijlociu. „Iranul este deschis colaborării cu UE pentru a reduce tensiunile din regiune”, a declarat Javad Zarif, adăugând: „trebuie să dobândim încrederea reciprocă”.

Eurodeputații au salutat oportunitatea de a consolida colaborarea cu Iranul, dar totodată și-au exprimat preocuparea pentru situația drepturilor omului în regiune, relațiile cu Arabia Saudită și conflictul din Siria. Urmăriți clipul video de mai sus pentru mai multe detalii.


În timpul vizitei sale de o zi la Parlamentul European, ministrul Zarif s-a întâlnit, de asemenea, cu președintele Martin Schulz și alți lideri politici. Parlamentul elaborează un raport din proprie inițiativă privind strategia UE față de Iran după acordul nuclear (raportor: Richard Howitt - S&D, Marea Britanie).