Distribuiți această pagină: 

Amenințările moderne și prejudecățile vechi au dominat ordinea de zi a plenului Parlamentului săptămâna aceasta. Siguranța alimentară, provocările topirii gheții polare și inegalitatea dintre femei și bărbați la locul de muncă au fost în centrul deputaților europeni. Un eurodeputat care a susținut inferioritatea femeilor a fost pedepsit.

Trei sferturi dintre deșeuri trebuie reciclate în 2030, a spus Parlamentul European într-o rezoluție care cere limitarea depozitării la gropile de gunoi. Parlamentul va negocia acum cu Consiliul de Miniștri.


Mai rămân multe de făcut pentru atingerea egalității de gen, a spus Parlamentul European marți, punând accentul pe diferența de remunerare dintre bărbați și femei. Într-o decizie separată, eurodeputatul polonez Janusz Korwin-Mikke a fost sancționat sever pentru comentarii jignitoare la adresa femeilor.


Acționarii vor avea mai multă putere în deciziile legate de salariile directorilor companiilor, în urma unor reguli aprobate în Parlament marți.


Noua regulă „global gag” care suprimă finanțarea SUA a ONG-urilor străine care efectuează avorturi și alte servicii de planificare familială în țările în curs de dezvoltare a fost dezbătută în plen miercuri. Mulți eurodeputați au cerut ca UE să ofere fondurile refuzate de SUA, în timp ce alții au spus că Uniunea Europeană trebuie să respecte deciziile guvernului american.


Carnea de cal vândută ca fiind de vită a fost pe prima pagină a ziarelor în 2013, dar necesitatea unor controale stricte în lanțul alimentar rămâne valabilă. Miercuri, deputații europeni au cerut mai multă claritate și responsabilitate în sistem și consolidarea standardelor deja înalte ale UE pentru calitatea alimentelor.


98% dintre iepurii de fermă sunt crescuți în cuști. Ameliorarea bunăstării lor poate ajuta la prevenirea bolilor și reducerea antibioticelor care sunt transferate la oameni, spune o rezoluție adoptată marți, care cere alternative. Într-o rezoluție separată, deputații europeni au cerut o mai bună protecție a cailor și măgarilor abandonați.


Miercuri, deputații europeni au aprobat noi reguli pentru eliberarea benzii de 700 MHz care în momentul de față este folosită de televiziunea digitală și microfoanele fără fir pentru internetul mobil 5G până în 2020.


Numai voința politică lipsește pentru consolidarea cooperării între statele membre în domeniul apărării, deoarece instrumentele și posibilitățile legale sunt deja prevăzute în Tratatul de la Lisabona, au spus joi deputații europeni. Achizițiile publice fragmentate duc la cheltuieli de miliarde de euro în plus în statele membre.  


Miercuri, într-o dezbatere despre comemorarea victimelor atacurilor teroriste din Bruxelles din 22 martie 2016, deputații europeni au pus accentul pe necesitatea schimbului mai eficient de informații între statele membre, ameliorarea interoperabilității bazelor de date UE, prevenirea radicalizării iși ajutarea victimelor terorismului.


Joi, Parlamentul European a aprobat reguli UE pentru stoparea finanțării grupărilor armate și a încurajării abuzurilor drepturilor omului prin comerțul cu minerale provenite din zone de conflict.