Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

Ameliorarea anchetelor privind accidentele aviatice

Sesiune Comunicat de presă - Transport21-09-2010 - 13:02
 

Noua legislație adoptată de Parlament va asigura independența anchetelor privind accidentele aviatice. Companiilor aeriene li se solicită să fie în măsură să prezinte lista pasagerilor care se aflau la bordul avionului în termen de 2 ore de la momentul accidentului, pentru a putea informa rudele acestora. Înaintea zborului, pasagerii vor indica de asemenea o persoană de contact în cazul unui accident.


Noua legislație oferă asigurări că anchetele privind siguranța în cazul accidentelor aviatice sunt realizate fără presiuni din partea autorităților de reglementare, de certificare, a operatorilor de zbor sau a altor autorități care pot avea conflicte de interese. Toate declarațiile obținute de autoritatea de investigații, ca și înregistrările de voci sau imagini efectuate în interiorul cabinei de pilotaj sau al unităților de control al traficului aerian vor fi utilizate în exclusivitate pentru anchete, cu excepția cazurilor în care există un interes major în a fi dezvăluite autorității judiciare. Acest lucru va da asigurări că persoanele implicate nu se vor teme să vorbească cu anchetatorii, al căror scop nu este să stabilească vinovații, ci să stabilească faptele.


Ca și până acum, autoritatea pentru anchetele privind siguranța va fi obligată să facă public raportul final privind accidentele " în cel mai scurt timp și, dacă este posibil, în termen de 12 luni de la data accidentului sau a incidentului grav".


Fiecare stat membru trebuie să întocmească un plan de urgență în caz de accident survenit în aviația civilă la nivel național și se asigură că toate companiile aeriene înregistrate pe teritoriul său dispun de un plan de asistență pentru victimele accidentelor survenite în aviația civilă și rudele acestora.


Informarea familiilor victimelor
Liniile aeriene europene, ca și cele non-UE, care operează decolări de pe un aeroport UE, vor fi obligate să prezinte lista persoanelor care se aflau la bord "cât mai curând posibil și cel târziu în termen de două ore de la notificarea producerii unui accident".  Numele acestora pot fi făcute publice numai după ce familiile pasagerilor au fost informate de către autorități și numai dacă nu se opun acestui lucru. În plus, lista cu produse periculoase care se aflau la bordul aeronavei trebuie prezentată de liniile aeriene imediat după accident.


Companiilor aeriene li se cere de asemenea să ofere pasagerilor posibilitatea  de a indica o persoană de contact în caz de accident. "Această informație va putea fi folosită numai în caz de accident" și "nu poate fi comunicată unor terți sau utilizată în scopuri comerciale".


Structuri trans-europene în domeniul siguranței aviatice
Va fi creată o rețea europeană a autorităților responsabile de investigațiile privind siguranța aviației civile, cu scopul de a pregăti recomandări și a acorda consultanță instituțiilor Uniunii în legătură cu toate aspectele legate de politicile și normele Uniunii, pentru promovarea celor mai bune practici în ceea ce privește investigarea privind siguranța în vederea elaborării unei metodologii comune la nivelul Uniunii și pentru consolidarea capacităților de investigație ale autorităților naționale responsabile pentru investigațiile privind siguranța.


Comisia trebuie să prezinte, înainte de 2011, o propunere de revizuire a directivei privind raportarea evenimentelor în aviația civilă. Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației, cu sediul la Köln, va avea acces la rapoartele  privind siguranța elaborate de statele membre. AESA poate de asemenea să fie invitată să participe în calitate de consilier la investigațiile privind producerea unor accidente.


Acest text face obiectul unui acord între statele membre în cadrul Consiliului și va intra deci în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa. Rezoluția PE a fost adoptată cu 604 de voturi pentru, 11 împotrivă și 26 de abțineri.REF. : 20100920IPR82932
Data actualizării: ( 24-09-2010 - 14:20)
 
 
Date de contact