Eurodeputații susțin plata la timp în tranzacțiile comerciale

În contextul unei economii instabile, plățile întârziate pot avea efecte extrem de negative pentru întreprinderile mici și mijlocii, care au nevoie de bani pentru a-și plăti angajații și furnizorii. Noile reguli privind întârzierea efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale, asupra cărora au căzut de acord Parlamentul și Consiliul pe 5 octombrie, ar trebui să faciliteze și să accelereze recuperarea de către companii a banilor ce li se cuvin.

monedă ©BELGA_imagebroker_uwe umstatter
Noile reguli privind întârzierea efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale vor proteja întreprinderile mici și mijlocii ©BELGA_imagebroker_uwe umstatter

Pentru a supraviețui, fiecare firmă are nevoie de bani pentru a-și plăti angajații și furnizorii. În momentul în care companiile partenere nu fac plata la timp apar probleme, iar companiile trebuie să apeleze la împrumuturi.


Nu numai companiile, dar și, surprinzător, autoritățile publice pot întârzia cu efectuarea plăților. Deputaţii europeni au abordat ieri combaterea întârzierii efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale atât în sectorul public cât și în cel privat. Noile reguli vor înlocui directiva europeană existentă în acest domeniu.


Termene limită clare și penalizări pentru întârziere


Autoritățile contractante publice și private ar trebui să fie obligate, în principiu, să plătească facturile în termen de 30 de zile, spun noile reguli. Propunerea Comisiei Europene permitea negocierea acestei perioade între vânzător și cumpărător. Perioada de plată poate fi extinsă la 60 de zile, numai cu menționarea în contract a unui acord în acest sens între vânzător și cumpărător și doar în cazul în care amânarea nu este extrem de inechitabilă pentru vânzător.


Parlamentul a insistat ca plățile de la sectorul public către cel privat să nu fie niciodată amânate dincolo de 60 de zile și că orice amânare trebuie făcută de comun acord și justificată obiectiv. În cazul instituțiilor sanitare și medico-sociale publice, termenele de plată sunt de 60 de zile (facturile de la spital, de exemplu, sunt rambursate prin sistemul de securitate socială și această procedură durează mai mult).


Penalizarea aplicată pentru întârzierea plății va fi de 8%, iar compensația pentru costurile de recuperare va fi de 40 de euro. În plus, procedura de verificare, prin care se stabilește conformitatea bunurilor sau serviciilor cu contractul, este prevăzută prin lege sau contract și dacă debitorul primește factura înainte de sau în ziua în care are loc această verificare, după 30 de zile calendaristice de la acea dată.


Regulile vor proteja întreprinderile mici și mijlocii


„Parlamentul s-a asigurat că toate părțile se vor situa pe picior de egalitate și că regulile se aplică tuturor, în beneficiul multor întreprinderi mici și mijlocii europene. Grație acestui acord, IMM-urile nu vor mai servi drept bănci pentru întreprinderile publice sau marile companii“, a spus raportoarea socialistă germană Barbara Weiler.


Pe 5 octombrie, eurodeputații au votat asupra unui acord la care ajunseseră Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul UE pe 13 septembrie. Votul în plenul Parlamentului European este programat pentru octombrie.