Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

Reforma creditelor ipotecare: momentul unui ajutor economic real

Altele Articol - Afaceri economice și monetare28-02-2012 - 14:26
 
Antolín Sánchez Presedo : „Ar trebui să se impună standarde solide pentru a evita practici de creditare neavantajoase.”   Antolín Sánchez Presedo : „Ar trebui să se impună standarde solide pentru a evita practici de creditare neavantajoase.”

Creditele acordate în mod eronat au fost una dintre cauzele principale ale crizei financiare, criză care a dus la actuala criză a datoriilor. Eurodeputatul Antolín Sánchez Presedo (Spania) de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European descrie modalitățile de protejare eficientă a debitorilor și de consolidare a industriei europeane de credit.


Practicile permisive de creditare au fost unul dintre factorii care au condus la criza financiară din 2008. Astăzi mai există acest risc?


Supra-îndatorarea încă se află în centrul crizei. Reglementarea piețelor de credit ipotecar ar putea fi un prim pas important pentru a combate acest fenomen.


Ca următoare etapă, ar trebui să ne asigurăm că practicile iresponsabile nu afectează contribuabilii. Acestea nu ar trebui sa provoace încă o criză.


Raportul dumneavoastră se bazează pe o propunere a Comisiei. Dumneavoastră ați extins însă foarte mult domeniul de aplicare inițial. Ce lipsea?


Am introdus trei noi capitole. Unul dintre acestea tratează educația financiară și ceea ce oamenii de rând ar trebui să cunoască înainte de a accesa un credit ipotecar. Apoi, urmărim ceea ce se întâmplă după ce oamenii au semnat un contract pentru un credit ipotecar. Numim asta comportamentul solid al piețelor de credit.


Ultimul capitol face referire la transparența piețelor. Ideea de bază este aceea de a facilita monitorizarea fiecărui credit ipotecar şi de a crea, de exemplu, un registru de credite ipotecare. Odată ce le aduni pentru a construi un instrument financiar, ai putea ști în orice moment ce fel de credite ipotecare sunt reglementate de acest instrument. Acesta ar stabiliza foarte mult piețele de credit.


Propuneți un anumit număr de proceduri noi. Există, de asemenea, și practici de creditare care ar trebui interzise?


Ar trebui să se impună standarde solide pentru a evita practici de creditare neavantajoase. Cu siguranță avem nevoie de piețe mai transparente și de încredere. Vreau ca produsele cu un grad de risc mai ridicat să fie identificate. Vreau ca autoritățile care se ocupă cu supravegherea acestora să fie împuternicite să impună măsuri de protecție suplimentară care ar putea include avertismente pentru consumatori și condiții mai stricte, astfel încât aceia care își asumă un risc mai mare să suporte și potențialele costuri ale acestuia.


Reglementarea practicilor de creditare este doar o parte a dezbaterii. Cum puteți ajuta debitorii?


Educația financiară, oferirea de informații și de sfaturi profesionale au un rol crucial.  Avem nevoie și de bune practici de colaborare pentru ca între cele două părți să existe o relație echilibrată.


Pentru a da un exemplu, luăm în considerare un tip de contracte mai flexibile care să se poată adapta la situația debitorului, permițându-i acestuia să își ramburseze împrumutul mai devreme. Discutăm și despre posibilitatea de a schimba creditorii și despre posibilitatea de a converti un împrumut în valută în moneda națională a debitorului pentru ca acesta să poată evita riscuri pe care nu le poate gestiona.


Piețele pentru credite ipotecare diferă foarte mult în Europa. Cum abordați îngrijorările legate de amenințarea pe care regulamentul UE îl reprezintă pentru debitori?


Cred că diversitatea este bună pentru Uniunea Europeană. În cel mai bun caz, produsele sunt personalizate pentru nevoile consumatorilor. Dar cel mai important lucru este asigurarea unei piețe coerente și în care să poți avea încredere pentru evitarea dezechilibrelor care pot afecta instituțiile financiare, cetățenii și contribuabilii.


Ar trebui să privim diversitatea la nivel național ca pe un avantaj. Ar trebui să respectăm principiile subsidiarității și ale proporționalității, însă în același timp trebuie să înlăturăm barierele de pe piețele interne. Modelele rezultate din tradiții legale și culturale consacrate care funcționează ar trebui să fie păstrate. Pe de altă parte, diversitatea este importantă pentru inovare și incluziune financiară, întrucât creează spațiu pentru produse adaptate la nevoile consumatorilor. O singură măsură pentru toți, pur și simplu, nu mai funcționează.


Cu toate acestea, propunem un Indicator cheie pentru împrumuturile ipotecare în UE pentru promovarea condițiilor egale pentru toate profiturile. Vrem să oferim și condiții similare pentru creditori la nivel european și să creștem, astfel, alegerea consumatorilor. Creșterea competiției ar trebui să aducă o valoare adăugată consumatorilor.


Raportul dumneavoastră solicită un acces mai bun la credite ipotecare pentru cei excluşi în mod arbitrar. Cum ar putea funcționa acest lucru?


Cred că produsele ar trebui adaptate pentru a ține cont de circumstanţele diferite ale consumatorilor. Luăm în considerare, de exemplu, beneficiile sociale printre avantajele în funcție de care evaluăm valoarea pe care creditul o are pentru consumatori. Trebuie să evităm excluderea cauzată de dezinformare și pe punctaje generate automat.


Așa cum se specifică în compromisul G20, sistemul financiar trebuie să răspundă nevoilor pe care le au atât familiile cât și companiile, să răspundă nevoilor unei economii reale. Pentru a ajunge în acest stadiu avem nevoie de mai multă flexibilitate, de un grad mai mare de incluziune, stabilitate și concurență.


În comisie au fost propuse aproximativ 1.000 de amendamente. Credeți că se vor întâmpina dificultăți politice?


Cred că există bunăvoință pentru ajungerea la un compromis. Sper că vom putea oferi un răspuns ambițios cetățenilor noștri, deoarece Parlamentul European trebuie să se asigure că piața creditelor ipotecare este mai eficientă, mai dinamică, mai coerentă și mai de încredere. Vom finaliza, probabil, procedura luna următoare. Odată ce comisia își adoptă poziția, vom putea iniția procedura de negociere cu reprezentanții Consiliului. 

REF. : 20120223STO39233