Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

José Bové: UE ar trebui să promoveze agricultura locală și durabilă

Altele Articol - Agricultură / Consumatori19-09-2012 - 17:48
 
José Bové: Savoarea reprezintă o legătură între un țăran, un teritoriu și un produs.   José Bové: Savoarea reprezintă o legătură între un țăran, un teritoriu și un produs.

UE ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea agriculturii locale și durabile și să promoveze mai mult calitatea și diversitatea acesteia, a spus deputatul european José Bové (Verzi/ALE, Franța), al cărui raport privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe a fost adoptat în comisia pentru agricultură pe 18 septembrie. Raportul a fost întocmit ca reacție la o comunicare a Comisiei. Domnul Bové ne-a acordat un interviu.


Care sunt obiectivele politicii promovării agriculturii UE?


Este important să putem dezvolta o agricultură durabilă și de proximitate. Alimentele acestei agriculturi locale, produse în ferme UE, trebuie să satisfacă diversitatea alimentară a consumatorilor europeni. Astăzi, există o piață națională și internațională, dar, în același timp, există toată această agricultură de proximitate, care întreține milioane de țărani, care oferă produse de calitate foarte specifice și care are nevoie de a fi făcută cunoscută în state.


Raportul meu este prima acțiune a Parlamentului European în acest sens. Acum, Comisia trebuie să își prezinte proiectul. Plecând de aici, vom putea preciza clar, sper, cadrul agriculturii ce poate fi promovată.


Comunicarea Comisiei Europene vorbește despre promovarea savorilor Europei. Cum vedeți acest lucru?


Savoarea reprezintă o legătură între un țăran, un teritoriu și un produs. Acest ansamblu face ca savorile să fie diferite. Un fel de brânză, produs în Ardèche, nu este similar unui fel produs în România. În Europa trebuie să regăsim această diversitate în producția rafinată și transformată.


Am suferit prea mult în anii banalizării și standardizării. În spatele diversității se află un element pe care îl uităm: sănătatea. Dacă nu avem produse standardizate, plantele și animalele rezistă  mai bine în fața bolilor. Diversitatea locală poate consolida formele diferite fără folosirea antibioticelor și a substanțelor chimice.


Raportul dumneavoastră propune restaurarea între agricultori și cetățeni. Cum se poate realiza aceasta?


Trebuie să promovăm piețele locale și locurile de vânzare colectivă a produselor locale. Există magazine ale producătorilor agricoli care devin alternative la supermarketuri. Scurtarea pieței între producător și consumator permite creșterea valorii pentru agricultori.

REF. : 20120913STO51340