Femeile în criză

Șomaj, serviciu cu jumătate de normă și reducerea serviciilor sociale - criza economică a deteriorat condițiile de lucru ale femeilor în Europa. Este clar că participarea femeilor la piața muncii este esențială pentru redresarea economică, dar cum poate promova UE ocuparea femeilor? Pe 19 februarie, comisia pentru drepturile femeii de la Parlamentul European a aprobat un raport privind ameliorarea vieții femeilor europene.

femeie eliberând biroul
Multe femei au fost forțate să își părăsească locul de muncă pentru a avea grijă de copii sau rudele vârstnice.

Raportul din proprie inițiativă arată că femeile au salarii mai mici decât bărbații și beneficiază mai puțin de securitatea locului de muncă. În plus, ele sunt mai vulnerabile la schimbările negative. Raportoarea Elisabeth Morin-Chartier (Franța) de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), ne-a spus că „la începutul crizei, bărbații au fost cei mai afectați, însă acum femeile trec printr-o criză silențioasă care le înrăutățește situația“.


În 2011, 31,6% din femei lucrau cu normă redusă, față de 8,1% din bărbați. Reducerea bunăstării a afectat mai mult femeile, care au mai multă responsabilitate în familie. Multe au fost forțate să își părăsească locul de muncă pentru a avea grijă de copii sau rudele vârstnice. Mamele singure sunt printre cele mai vulnerabile femei. În plus, femeile câștigă în medie cu 17% mai puțin decât bărbații.


Raportul parlamentar recomandă facilitarea intrării femeilor în viața profesională prin Fondul Social European și alte programe, încurajarea antreprenoriatului în rândul femeilor, crearea creșelor în cadrul companiilor și includerea egalității de gen în politicile economice ale Comisiei Europene, politicile legate de ocuparea forței de muncă și cadrul financiar multianual.


„Din păcate, în opinia generală, ocuparea forței de muncă masculine pare prioritară față de cea a femeilor. Efectele crizei asupra muncii femeilor sunt puternice și de durată: chiar și înaintea crizei femeile erau afectate de șomaj mai mult decât bărbații, precaritatea locurilor de muncă, norma redusă, salariile mici; acum, ca rezultat al austerității, suferă o pedeapsă dublă. Impactul crizei asupra muncii femeilor este în centrul politicilor din domeniul egalității și ocupării forței de muncă. Spun: stop declinului femeilor în societate!“, ne-a spus raportoarea Elisabeth Morin-Chartier.


Raportul va fi în centrul dezbaterilor pe 8 martie, cu ocazia Zilei internaționale a femeii, care se concentrează anul acesta pe femei și criza economică.

Mai multe informaţii