Europa este pregătită pentru o uniune energetică

În februarie 2015, Comisia Europeană a prezentat planuri pentru o uniune energetică ce are scopul de a înlătura obstacolele din calea fluxurilor de energie transfrontaliere și de a face ca Europa să fie mai puțin dependentă de combustibilii fosili, care în momentul de față provin în majoritate din importuri. Rezultatul ar fi reducerea facturilor energetice și a poluării. În anii următori, deputații europeni vor discuta și vota propuneri concrete legate de uniunea energetică.

©BELGA_MAXPPP_P.J.Grouille.
©BELGA_MAXPPP_P.J.Grouille

Uniunea energetică are trei piloni: garantarea furnizării, piața unică energetică, eficiența energetică, reducerea emisiilor și cercetarea și inovarea în domeniul energetic.


S-au înregistrat progrese în toate aceste domenii, însă rămân provocări: mozaicul ineficient de 28 de piețe energetice, infrastructura învechită, prețurile ridicate ale energiei, dependența de importuri.


Printre cele mai mari priorități se numără rețelele de conectare europene: se dorește ca, până în 2020, fiecare stat membru să aibă cabluri de electricitate care să permită ca cel puțin 10% din energia electrică produsă de centralele lor electrice să fie transportată în țările vecine.


Între 2015 și 2017, deputații europeni vor discuta și vota propuneri concrete legate de uniunea energetică.


În dosarul de față veți găsi articole, interviuri și alte materiale referitoare la activitatea Parlamentului European în domeniu.

Legături