Ziua internațională a presei 2015: este lumea mai sigură pentru jurnaliști?

În fiecare zi, jurnaliști își riscă viața pentru a ne informa. Numai anul trecut au fost uciși 66 de jurnaliști; 119 au fost răpiți, 178 arestați și peste 1.800 atacați sau amenințați. Infograficul de față se bazează pe un raport al Reporterilor fără Frontiere, asociație care a primit în 2005 Premiul Saharov al Parlamentului European. Pe 3 mai este Ziua internațională a presei.

Parlamentul European consideră că libertatea presei este un element esențial al democrației și o susține în întreaga lume. Articolul 11 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene spune clar că „libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă trebuie respectate.”


PE și libertatea presei

Dintre cele cinci țări care sunt primele în topul raportului, patru sunt state UE. Acest lucru nu înseamnă că Europa poate să reducă standardele. Respectarea drepturilor omului în țările care au relații cu UE a fost dintotdeauna un element important în contribuția Parlamentului la relațiile externe UE.


„Jurnaliștii au de jucat un rol crucial în democrație și deschiderea oricărei societăți. În lume, asistăm cu îngrijorare la faptul că într-un număr din ce în ce mai mare de țări libertățile sunt atacate cu intimidare, hărțuire la adresa jurnaliștilor”, ne-a spus președinta subcomisiei pentru drepturile omului, Elena Valenciano (S&D, Spania), referindu-se la țările din afara UE.


„Restricțiile legislative impuse libertății de exprimare și opinie, punerea în aplicare abuzivă, supravegherea și controlarea rețelelor de socializare și autocenzurarea impusă de anumite guverne sunt doar câteva din problemele cărora trebuie să le facă față jurnaliștii. Încă mai există multe locuri în lume unde să fii jurnalist înseamnă să-ți riști viața”, a adăugat dumneaei.


Parlamentul European acordă încă din 1988 Premiul Saharov pentru libertatea de gândire. Acesta a fost primit de multe ori de jurnaliști sau activiști pentru libertatea presei.


În mai 2013, într-o rezoluție, Parlamentul European a cerut monitorizarea anuală a libertății presei și pluralismului în toate statele membre. A mai cerut măsuri pentru protecția jurnaliștilor și susținere pentru jurnalismul de investigație.


Parlamentul European a finanțat Monitorul pentru Pluralismul Media, care are obiectivul de a identifica riscurile potențiale la adresa pluralismului media în statele membre. Rezultatele fazei pilot au fost publicate anul acesta.


Pentru detalii, citiți raportul Reporterilor fără Frontiere.