Parlamentul cere reforma impozitului pe profit 

Comunicat de presă 
 
 

Distribuiți această pagină: 

Parlamentul își prezintă ideile despre crearea unor impozite pe profit mai corecte în Europa, într-o rezoluție votată miercuri. Deputații cer statelor membre să cadă de acord asupra unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care companiile multinaționale să prezinte profiturile și taxele.

Rezoluția redactată de Elisa Ferreira (S&D, PT) și Michael Theurer (ALDE, DE) a fost aprobată cu 508 voturi pentru la 108 împotrivă și 85 de abțineri.


Deputații cred că firmele multinaționale ar trebui să plătească taxe acolo unde fac profit. Ei cred că actuala competiție privind impozitul pe profit - ce duce la planificare agresivă a taxelor și evaziune, fără un cadru agreat - este dăunătoare. Pe lângă pierderile de venituri publice, ei consideră că este incorect ca marile companii să nu plătească aproape nimic pe profiturile lor, în timp ce cetățenii și întreprinderile mici și mijlocii trebuie să plătească impozite întregi.

 

Raportare pe fiecare țară, bază consolidată comună pentru impozitul pe profit


Parlamentul recomandă introducerea unor rapoarte obligatorii pentru fiecare țară în care firmele multinaționale să prezinte datele financiare, inclusiv profiturile, taxele plătite și subvențiile primite. De asemenea, Parlamentul cere introducerea unor definiții clare privind ”substanța economică” și alți factori care determină facturile pentru impozitul pe profit.


Un acord comun mai este necesar și pentru ce este permis în termeni de prevederi de impozitare și ”acorduri de transfer al prețurilor” avansate (cum sunt valorizate tranzacțiile în interiorul aceluiași stat). Cea mai bună metodă pentru a realiza acest lucru este eliminarea regimurilor preferențiale și dezechilibrelor dintre sistemele naționale de impozitare. Cele mai multe elemente care duc la eroziunea bazei de impozitare la nivel european ar putea fi eliminate prin introducerea unei baze comune consolidate la nivel european pentru impozitul pe profit, care ar trebui introdusă cât mai repede, adaugă deputații.


Transparența


Deputații cer statele membre UE să comunice sistematic reglementările lor naționale și alte informații privind taxele care au un impact asupra altor state membre. Ei insistă să fie trimise aceste informații și la Comisia Europeană, astfel încât aceasta să poată juca rolul de supraveghetor al competiției, așa cum s-a întâmplat în cazurile Starbucks și Fiat.


O mai mare protecție pentru denunțători


Denunțătorii ale căror dezvăluiri promovează interesul public ar trebui să fie mai bine protejați, se arată în text, subliniind că dezvăluirile ”Luxleaks” au fost făcute de jurnaliști de investigație pe baza unor informații primite de la fostul angajat ”Big Four” Antoine Deltour, care acum este în proces în Luxemburg.


Cine intervine? 
Report of the special committee on tax rulings and other measures similar