Minoritățile din Irak și Siria: în pragul dispariției

După preluarea unor zone vaste din Irak și Siria, ISIS a condus o campanie de violență și subjugare împotriva creștinilor, yazidiților și altor minorități religioase. Uciderile în masă și încercările disperate de a fugi, pot duce la dispariția acestor grupuri minoritare. Subcomisia pentru drepturile omului a organizat o audiere pe 30 mai pentru a scoate în evidență starea critică a acestora. Reprezentanții grupurilor minoritare au împărtășit observațiile lor.

(S-D) Sundus Abbas (reprezentantul turkmenilor), Sam Andrews (Academia Arabă a Drepturilor Omului ) și Archimandrite Emanuel Youkhana (liderul creștinilor asirieni)
(S-D) Sundus Abbas (reprezentantul turkmenilor), Sam Andrews (Academia Arabă a Drepturilor Omului ) și Archimandrite Emanuel Youkhana (liderul creștinilor asirieni).

Sam Andrews, Academia Arabă a Drepturilor Omului

„Oricine nu se supune regimului fundamentalist islamic al ISIS, este forțat să se convertească sau este executat. Minoritățile mai mici din Irak sunt prinse la mijloc între forțele guvernamentale și ISIS. Guvernul își dorește să creeze un scenariu nou în care Irakul este unificat între sunniți, șiiți și kurzi, dar neglijează minoritățile în scădere, ale căror drepturi fundamentale sunt înlăturare pas cu pas.


Trebuie să ne asigurăm că cei strămutați intern au provizii necesare pentru a supraviețui. Din cauza persecuției, mulți dintre aceștia nu au cărți de identitate și nu pot cere ajutor din partea guvernului. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că oamenii care au fost marginalizați au parte de ajutor, iar pe termen lung, societatea civilă din Irak va fi consolidată”.

 

Sundus Abbas, reprezentantul turkmenilor

„Turkmenii reprezintă cea de-a treia etnie mare din Irak, dar din 2003 am fost expuși bombardărilor, asasinărilor și răpirilor, iar pământurile noastre au fost confiscate de către kurzi. O rezoluție din 2013 a Parlamentului European a cerut autorităților irakiene și kurde să ofere protecție turkmenilor. Din păcate, ambele părți ne-au lăsat expuși în fața ISIS. Forțele irakiene și kurde s-au retras din Tal Afar, un oraș care era alcătuit 90% din turkmeni, iar populația a fost lăsată față în față cu ISIS. Aproximativ 350.000 de oameni au fost nevoiți să fugă, în timp ce peste 500 de femei și 150 copii au fost răpiți. Același lucru s-a întâmplat în alte zone cu locuitori turkmeni. ISIS a lansat recent un atac chimic terorist în Taza, la sud de Kirkuk.


Insistăm ca țările europene să înțeleagă faptul că Irak este ca un mozaic, reprezintă mai mult decât șiiți, sunniți sau kurzi. Dacă autoritățile irakiene și kurde nu pot oferi protecție, atunci turkmenii au dreptul de a-și forma o forță armată pentru a se proteja pe teritoriul lor. Condamnăm atrocitățile ISIS împotriva yazidiților și creștinilor, dar turkmenii au de asemenea nevoie de asistență”.


Arhimandritul Emanuel Youkhana, liderul creștinilor asirieni

„Existența unei comunități indigene vechi de 2000 de ani, precedentă islamului, este în pericol. În 2003 s-au înregistrat peste un milion de creștini în Irak, iar acum numărul lor a ajuns la aproximativ 250.000. Bogăția Orientului Mijlociu provine din diversitatea sa. Începând cu școala primară și până la universitate, un copil irakian nu va învăța nimic despre minoritățile nemusulmane precum evreii, mandeeni, yazidiți și creștinii. Daesh ne dezrădăcinează fizic, dar am fost deja dezrădăcinați de la conștiința națională.


Îi vizează pe toți cei care nu împărtășesc aceeași ideologie, dar yazidiții și creștinii sunt țintele principale. Oamenii sunt înlăturați de la casele lor, femeile și copiii sunt transformați în sclavi, iar bisericile sunt bombardate și jefuite. Aproximativ 120.000 de creștini au părăsit orașele și satele lor din câmpiile Ninive și Mosul, iar pentru prima oară în 2000 de ani, nu există slujbe creștine în orașul biblic Ninive. Vreau să mulțumesc Parlamentului pentru această discuție, dar minoritățile din Irak s-au săturat să audă despre solidaritate. Avem nevoie de măsuri imediate”.


Activista pentru drepturile yazidiților, Nadia Murad Basee Taha și părintele Ziad Hilal, responsabil anterior de Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din Homs, au participat la audiere. Audierea a fost prezidată de către președinta Elena Valenciano. Toate procedurile pot fi urmărite aici.

Sam Andrews, Arab Human Rights Academy
„Oricine nu se supune regimului fundamentalist islamic al ISIS, este forțat să se convertească sau este executat”.
Archimandrite Emanuel Youkhana, leader of the Assyrian Christians
„Erau peste un milion de creștini în Irak, iar acum numărul lor a ajuns la aproximativ 250.000”.
Sundus Abbas, Iraqi Turkmen representative
„Insistăm ca țările europene să înțeleagă faptul că Irak este ca un mozaic, reprezintă mai mult decât șiiți, sunniți sau kurzi”.