Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

Deputații europeni propun ca Arctica să rămână o zonă fără tensiuni

Sesiune Articol - Relații externe / Mediu17-03-2017 - 11:18
 
infografic   Oportunitățile și provocările schimbărilor din zona arctică

Săptămâna aceasta, deputații europeni au aprobat la Strasbourg un raport referitor la o politică integrată a Uniunii Europene pentru regiunea arctică. În contextul schimbărilor climatice și al încălzirii globale, 280 de milioane de tone de gheață arctică se topesc în fiecare an, însă amenințarea ecologică este doar o parte a problemei. Noile căi maritime vor permite comerțul, extragerea resurselor naturale, turismul. Acest lucru va duce, inevitabil, și la militarizarea zonei.


Deputații europeni au cerut protejarea acestui ecosistem unic și vulnerabil și interzicerea exploatării petrolului și gazelor naturale din regiune în contextul în care Arctica s-a încălzit de două ori mai mult decât restul globului.


Topirea gheții ar putea duce la o creștere a nivelului mării cu 50 cm în secolul 21. În plus, ar putea permite accesul la noi resurse de petrol și gaze naturale, stimularea turismului și deschiderea unor noi rute maritime, cu reducerea timpului de transport la jumătate între Europa și Asia. Aceste posibilități aduc provocări ecologice și geopolitice enorme, deputații europeni menționând prezența rusească în creștere în regiune și interesul Chinei în noile căi maritime de transport.


rezoluția parlamentară a fost aprobată cu 483 voturi pentru, 100 împotrivă și 37 de abțineri.

REF. : 20170310STO66174
 
 
   
Gestionarea intereselor arctice
 

Motivați de schimbările climatice și de posibilele tensiuni politice, eurodeputaţii au formulat recomandări privind modul de utilizare a resurselor arctice, diminuând totodată daunele provocate mediului.