Săptămâna la Parlament: relocarea refugiaților, homofobia, Ungaria, Brexit

În această săptămână, parlamentarii au discutat despre viitoarele negocieri privind Brexit, relocarea refugiaților și deșeurile alimentare.

De la refugiați la deșeuri alimentare: 5 numere de reținut de la Strasbourg

88 de milioane de tone de alimente sunt irosite în fiecare an, în UE, în medie 173 de kilograme pe persoană. Parlamentul European a adoptat, marți, un raport report al deputatei Biljana Borzan (S&D, Croația) cu măsuri pentru reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare până în 2030, comparativ cu cifrele din 2014.


Parlamentul a adoptat, joi, noi reguli care să permită cetățenilor europeni accesul la conținut online, cum ar fi filme, jocuri sau cărți electronice, chiar și atunci când aceștia se află temporar într-un alt stat membru.


Înaintea Zilei internaționale împotriva homofobiei și transfobiei, deputații europeni au dezbătut marți persecuția împotriva persoanelor LGBTI în Cecenia. Într-o rezoluție adoptată joi, ei cer deschiderea urgentă a unei anchete în această situație.


Deteriorarea statului de drept și a democrației în Ungaria justifică inițierea articolului 7 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, au declarat deputații europeni într-o rezoluție adoptată miercuri. Aceștia solicită suspendarea sau retragerea unor legi controversate și cer ca fondurile UE să fie plasate sub supraveghere.


În aceeași zi, întregul Parlament a discutat foaia de parcurs a Uniunii Europene privind negocierile Brexit cu președintele Consiliului, Donald Tusk, și Michel Barnier, negociator-șef. Membrii au salutat în special unitatea tuturor celor 27 state membre și au făcut o pledoarie pentru o reformă profundă a Uniunii Europene.


Într-o rezoluție adoptată joi, deputații europeni au cerut statelor membre să accelereze transferul refugiaților, în special al copiilor. Țările europene au fost de acord să deplaseze 160.000 de solicitanți de azil din Grecia și Italia până în septembrie 2017.


Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a vizitat Strasbourg miercuri. În fața parlamentarilor, dumnealui a vorbit despre proliferarea conflictelor din lume, drepturile omului și globalizare, înainte de a aminti că Europa unită a fost „un pilon absolut fundamental al unei organizații puternice și eficiente a Națiunilor Unite“.


Deputații europeni au respins din nou, miercuri, o listă restrânsă a țărilor suspectate de a fi expuse la spălarea banilor. Deputații europeni doresc un proces autonom și independent pentru a determina dacă o țară este în pericol de criminalitate financiară, în locul avizului organismelor externe.


Globalizarea creează o presiune imensă asupra locurilor de muncă și salariilor și hrănește populismul, au subliniat deputații europeni într-o dezbatere cu vicepreședintele Comisiei Jyrki Katainen marți. Ei au cerut o mai bună protecție a industriei și a lucrătorilor și au cerut Uniunii Europene să asigure un rol de lider în promovarea comerțului echitabil.

Aflați mai multe