Institutul UE pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

UE are deja multe realizări în reducerea discriminării de gen. Cu toate acestea, numai 14% din ambasadori, 9% din decanii universitari, 3% din președinții marilor companii și 2% din miniștri sunt femei. În medie, femeile câștigă cu 2 euro mai puțin pe oră decât bărbații. Știm aceste lucruri de la Institutul UE pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, care colectează și analizează informații despre stereotipuri, violență și diferența între salariile femeilor și cele ale bărbaților.

Virginija Langbakk: „Posibilitatea de a evalua și compara situațiile reale în diferitele state membre UE prin centralizarea informațiilor disponibile va avea un impact pozitiv.”
Virginija Langbakk: „Posibilitatea de a evalua și compara situațiile reale în diferitele state membre UE prin centralizarea informațiilor disponibile va avea un impact pozitiv.”

Directoarea Institutului european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Virginija Langbakk, a vorbit pe 14 martie deputaţilor europeni de la comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen. „Mă bucur că nu m-am născut acum 100 de ani. Europa nu își mai poate permite să continue cu diferența existentă între genuri“, a spus dumneaei la Parlamentul European.


Prețul inegalității și al violenței


Societatea plătește un preț mare pentru inegalitatea de gen și violență. Pe piața muncii, femeile sunt dezavantajate (numărul femeilor angajate este cu 12% mai mic decât cel al bărbaților), iar datele strânse de Institut din surse naționale arată că, în fiecare an, mii de femei sunt ucise în UE de parteneri sau foști parteneri. În 2006, costurile legate de violența domestică erau de 16 miliarde de euro.


Una din principalele sarcini ale Institutului european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi este colectarea și analizarea datelor, a spus doamna Langbakk la Parlamentul European. Conform dumneaei, posibilitatea de a evalua și compara situațiile reale în diferitele state membre UE prin centralizarea informațiilor disponibile va avea un impact pozitiv.

Logo-ul Institutului european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi
Logo-ul Institutului european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi

Pentru eliminarea diferențelor de gen


Institutul va dezvolta un index pentru egalitatea de gen, care are ca scop evaluarea progresului în acest domeniu în statele membre. Acesta va încuraja cetățenii să propună candidați pentru calendarul anual al „Femeilor ce inspiră Europa“ și va folosi rețelele de site-uri de socializare pentru promovarea modelelor pozitive de femei ce au succes.


Cu sediul în Vilnius, Lituania, Institutul a fost creat la sfârșitul anului 2009 și este complet operațional din iunie 2010. Scopul acestuia este de a furniza date comparabile, de a crea instrumente metodologice pentru integrarea principiului egalităţii între femei şi bărbaţi, de a încuraja schimburile de experiență și de a promova problemele legate de gen printre cetățenii europeni.    


Institutul european pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi mai pregătește studii privind femeile în contextul economic și centralizează metodele de combatere a violenței împotriva femeilor. Logo-ul Institutului a fost ales în cadrul unei competiții europene și a fost creat de un învățător.