Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

Bugetul 2014: Parlamentul respinge tăierile propuse de Consiliu

Sesiune Comunicat de presă - Buget23-10-2013 - 13:30
 

Parlamentul a respins tăierile bugetare propuse de Consiliu la cheltuielile pentru cercetare și forța de muncă în 2014, în cadrul votului de miercuri de la Strasbourg. Deputații au respins de asemenea tăierile de fonduri pentru politicile internaționale, cum ar fi ajutorul umanitar către Orientul Mijlociu și refugiații sirieni și au adăugat fonduri destinate Agenției europene Frontex pentru gestionarea granițelor externe ale UE.


Poziția Parlamentului a fost votată cu 480 pentru, 119 împotrivă și 86 de abțineri.


Parlamentul propune pentru 2014 un buget de 142,6 miliarde de euro pentru angajamentele financiare și 136,1 miliarde de euro pentru plăți. Aceste sume sunt mai mici decât bugetul de anul acesta cu 8,1 miliarde (angajamente) și 4,3 miliarde (plăți). Consiliul redusese propunerea bugetară a Comisiei cu 240 miliarde pentru angajamente și 1,06 miliarde pentru plăți, cifrele propuse de Consiliu fiind de 141, 8 miliarde și, respectiv, 134,8 miliarde.


Nu vă atingeți de domeniile importante pentru revirimentul economic, spune PE


În domeniile în care deputații consideră că este vitală susținerea economiei, cum ar fi agenda digitală, cercetarea, antreprenoriatul și măsurile anti-șomaj (mai ales în rândul tinerilor), Parlamentul a urmat recomandarea Comisiei pentru bugete de a respinge tăierile propuse de 629 miliarde de euro pentru plăți, propuse de Consiliu în iulie, precum și de a adăuga la buget un supliment de 34 de milioane.


Refugiații


Pentru ajutorul acordat Orientului Mijlociu și refugiaților, deputații au votat reîntoarcerea la cifra de 250 milioane de euro, inclusă de Comisie în propunerea de buget, precum și adăugarea a 50 milioane de euro. De asemenea, deputații au votat să adauge fonduri pentru ajutor umanitar, având în vedere mai ales situația din Siria.


Anne Jensen (ALDE, DK), raportorul pentru acest dosar, a subliniat că bugetul pentru refugiați în Orientul Mijlociu trebuie să reflecte nevoile reale: "UE trebuie să se comporte conform promisiunilor și obligațiilor sale. Cred că toată lumea înțelege gravitatea situației și nevoia de ajutor umanitar în zona aceea".


Negocierea unui "pachet uriaș"


Președintele comisiei parlamentare, Alain Lamassoure (PPE, FR), s-a referit la mai multe chestiuni bugetare care așteaptă încă o decizie: "Avem de negociat un pachet uriaș de măsuri, inclusiv rectificările bugetare pentru 2013, bugetul pe 2014 și cadrul financiar multianual 2014-2020. Parlamentul își asumă responsabilitatea în această săptămână pentru măsurile rectificative necesare Comisiei, care să îi permită să efectueze plăți de luna viitoare încolo. Cu toții, Consiliu, Comisie, Parlament, trebuie să ne asumăm răspunderea ce ne revine în negocierile dificile ce ne așteaptă. Dar un lucru trebuie să fie clar: Parlamentul nu va permite transferarea deficitelor spre anul viitor".

Ce urmează?


După votul în plen, Parlamentul și Consiliul au 21 de zile de "conciliere" în care pot ajunge la un acord, care poate fi votat final în cursul sesiunii din noiembrie.


Parlamentul așteaptă între timp aprobarea din partea Consiliului a bugetului Nr. 8 (3,9 miliarde). Această sumă este necesară pentru a acoperi deficitul bugetar din acest an, iar aprobarea Consiliului este o condiție ca Parlamentul să aproble bugetul pe termen lung 2014-2020. O altă rectificare bugetară (Nr.9) urmează să fie aprobată, care ar acoperi ajutorul acordat Germaniei, Austriei, Cehiei pentru pagubele suferite în urma inundațiilor și compensațiile acordate României după secetă


Pozițiile Parlamentului și Consiliului privind fiecare domeniu se regăsesc în tabelul din dreapta.


REF. : 20131018IPR22651
Data actualizării: ( 23-10-2013 - 13:42)
 
 
Date de contact