Acces direct la meniul principal de navigare (Apăsaţi pe tasta "Enter")
Acces la conţinutul paginii (apăsaţi pe "Intră")
Acces direct la lista celorlalte site-uri (Apăsaţi pe tasta "Enter")

Deputații cer suspendarea acordului bancar UE-SUA ca urmare a înregistrărilor NSA

Sesiune Comunicat de presă - Drepturile fundamentale23-10-2013 - 16:05
 
Network cables. ©BELGA/AFP/T.Coex   Conturile bancare ale cetățenilor UE trebuie protejate față de înregistrările ilegale ale NSA, cred deputații ©BELGA/AFP/T.Coex

UE ar trebui să suspende acordul său cu SUA pentru Programul de urmărire a finanțărilor teroriste (TFTP) ca urmare a acuzațiilor la adresa Agenției americane de securitate națională, care ar fi înregistrat date bancare ale cetățenilor UE, deținute de compania belgiană SWIFT, se arată într-o rezoluție nelegislativă votată de Parlament miercuri.


Rezoluția a fost depusă de grupurile S&D, ALDE și Verzi/ALE și adoptată cu 280 de voturi la 254, cu 30 de abțineri.


Deși Parlamentul nu are puteri formale de a iniția suspendarea sau terminarea unui acord internațional, "Comisia va trebui să acționeze dacă Parlamentul retrage sprijinul unui anumit acord", se arată în textul aprobat. Parlamentul va lua act de răspunsul Comisiei la această cerere atunci când va trebui să își dea consimțământul la alte acorduri internaționale în viitor, se mai arată în text.


Investigația Europol

Deputații regretă faptul că niciun stat UE nu a investigat aceste acuzații și le cer acestora să autorizeze o anchetă a Centrului pentru infracțiuni cibernetice a Europol. Rezoluția mai cere și "o anchetă tehnică la fața locului" privind acuzațiile conform cărora autoritățile SUA au avut acces neautorizat sau au creat posibile "intrări secundare" în serverele SWIFT.


Investigația specială a Comisiei pentru libertăți civile privind supravegherea în masă a cetățenilor UE trebuie să continue să studieze aceste acuzații, se mai arată în text.


Standarde înalte de protecție a datelor sunt necesare


Parlamentul subliniază că orice acord de împărtășire a datelor cu SUA trebuie să se bazeze pe un cadru legal puternic de protecție a datelor, care să ofere standarde obligatorii privind limitele, minimizarea datelor, informațiile, accesul, corectarea, ștergerea și reactivarea.


Background


Acordul UE-SUA TFTP privind procesarea și transferul datelor bancare pentru a identifica fluxurile financiare ale teroriștilor a intrat în vigoare în august 2010. Rapoarte de presă susțin că Agenția americană de securitate națională (NSA) a înregistrat datele financiare personale ale cetățenilor UE, aflate în administrarea companiei belgiene SWIFT. Accesul autorităților americane la aceste date financiare este limitat de TFTP. Dacă se dovedesc adevărate, aceste activități ar reprezenta o încălcare clară a acordului UE-SUA.

REF. : 20131021IPR22725
 
 
Date de contact