Viața parlamentară în culori

Roșu, albastru, roz, turcoaz: nu sunt culorile curcubeului, ci ale activităților de la Parlamentul European. În calendarul parlamentar, săptămânile au coduri de culori pentru fiecare perioadă de activități. Vă prezentăm un scurt ghid al culorilor din calendarul ce va ghida activitatea noilor eurodeputați în următorii cinci ani.

Calendarul PE.
Calendarul PE

Albastru: grupuri politice

 

În săptămânile marcate cu albastru, deputații europeni se reunesc cu alți membrii de la același grup politic. Grupurile politice din Parlamentul European grupează deputați provenind de la partide politice naționale diferite, care împărtășesc aceeași poziție politică și afiliere. 25 de membri provenind din cel puțin șapte state pot crea un grup politic.


În cadrul reuniunilor grupurilor politice, deputații europeni dezbat pozițiile proprii asupra propunerilor legislative ce urmează a fi dezbătute și votate în plen. Aceștia examinează rapoartele comisiilor parlamentare, propun amendamente și cad de acord asupra unei poziții a grupului.


Roz: reuniunile comisiilor


Fiecare eurodeputat lucrează în una sau mai multe comisii. Fiecare comisie este dedicată unui domeniu special al politicilor UE, de la afaceri externe la egalitate, educație și cultură.


Săptămânile roz sunt dedicate reuniunilor în comisii. Acestea reprezintă forumul în cadrul căruia deputații europeni de la diferite grupuri politice discută în detaliu propunerile legislative, propun amendamente, examinează propunerile Comisiei și poziția Consiliului și întocmesc rapoarte ce vor fi prezentate în plen.


Roșu: punctul culminant al lunii


Toate aceste activități culminează cu sesiunea plenară a Parlamentului, care se derulează la Strasbourg și la Bruxelles. Ședințele plenare, marcate în calendar cu roșu, reprezintă arena în care deputații europeni dezbat chestiuni importante, iau decizii prin vot, adoptă, modifică sau resping legi.


În iulie vor avea loc două perioade de sesiune importante. În sesiunea constitutivă, vor fi aleși președintele, vicepreședinții și alți reprezentanți ai Parlamentului European. În cadrul celei de-a doua perioade, subiectul fierbinte al ordinii de zi este alegerea președintelui Comisiei.


Turcoaz: în afara Parlamentului


În săptămâna turcoaz, deputații europeni desfășoară activități în afara Parlamentului European. Lucrează fie în țara de origine, având oportunitatea de a fi în contact direct cu electoratul, fie în delegațiile parlamentare, responsabile cu relațiile UE cu celelalte state.