Trei decenii de observare a alegerilor: misiuni de la Parlamentul European

Anul acesta se împlinesc 30 de ani de când Parlamentul European s-a implicat în observarea alegerilor. Fiind unica instituție aleasă direct de cetățeni, susținerea democrației în lume este o prioritate pentru Parlament. În 2013, acesta a trimis delegații în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Honduras, Iordanian, Kenya, Madagascar, Mali, Nepal, Pakistan, Paraguay și Tadjikistan, iar anul acesta în Egipt, Tunisia și Ucraina.

Din 1984, Parlamentul European a participat la consolidarea legitimității procedurilor electorale naționale și la creșterea încrederii publice în alegerile din țările din afara UE. Parlamentul poate trimite delegații de deputați europeni pentru observarea alegerilor și referendumurilor, cu condițiile ca votul să fie organizat la nivel național, autoritățile naționale să fi invitat UE sau Parlamentul și să existe o misiune pe termen lung.


14 deputați europeni au observat alegerile parlamentare din Ucraina pe 26 octombrie. Delegația condusă de croatul Andrej Plenković (PPE) a spus că alegerile au respectat standardele internaționale.


Domnul Plenković consideră că observarea alegerilor este „unul din cele mai bune exemple ale angajamentului Parlamentului în susținerea dezvoltării și consolidării democrației, a statului de drept și a drepturilor omului în țările terțe”.


Misiunile viitoare


Eurodeputatul german Michael Gahler (PPE) a condus o delegație de șapte membri luna trecută în Tunisia pentru a observa alegerile parlamentare. Se va întoarce acolo pentru alegerile prezidențiale din 23 noiembrie.


„Observarea pe teren, prezența noastră alături de misiunea pe termen lung a UE demonstrează importanța pe care o conferim politic procesului democratic”, a spus dumnealui.


Faceți clic aici pentru mai multe știri de la Parlamentul European.


Delegațiile parlamentare fac parte, în mod normal, din misiunea UE de observare a alegerilor. Când nu există o misiune UE, delegațiile parlamentare sunt integrate în misiunile OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa).


După ce luna aceasta Parlamentul European a aprobat acordul de asociere UE-Moldova, pe 30 noiembrie va trimite pe teren o delegație pentru observarea alegerilor parlamentare din țară.


Președintele misiunii, slovenul Igor Šoltes (Verzi/ALE) a spus: „misiunile parlamentare trebuie să aibă loc doar în paralel și în cooperare cu misiunile de observare pe termen lung ale instituțiilor internaționale, deoarece singure nu pot fi eficiente, lipsindu-le perspectiva generală indispensabilă exprimării unei evaluări echilibrate a procedurii electorale”.


Dumnealui a adăugat că delegațiile parlamentare au contribuit în trecut la reducerea tensiunii în situații de potențial conflict.


Pentru o perspectivă a implicării Parlamentului în observarea alegerilor în ultimele trei decenii, consultați harta interactivă de mai sus.