Distribuiți această pagină: 

Rusia trebuie să respecte dreptul vecinilor din Est ai UE de a alege dacă intră în acorduri de asociere cu UE, spun deputații în rezoluția adoptată joi. De exemplu, Rusia trebuie să nu exercite presiuni, cum a fost cazul recentelor sancțiuni economice împotriva Ucrainei și Moldovei și a amenințărilor la adresa Armeniei, pentru a le determina să semneze sau să înceapă acorduri cu UE, la viitorul summit al Parteneriatului Estic, din noiembrie de la Vilnius, se mai arată în text.


Deputații deplâng presiunea inacceptabilă pe care Rusia a exercitat-o asupra țărilor din Parteneriatul Estic al UE, în pregătirea summitului de la Vilnius al acestui forum de cooperare. Ei cer respectarea suveranității statelor independente și neintervenția în afacerile lor internet, conform dreptului internațional. Țările din Parteneriatul Estic au dreptul de a "construi relații cu partenerii pe care îi aleg", se mai arată în text.

Rezoluția respinge ferm ideea conform căreia relațiile UE și ale Rusiei cu țările din Parteneriatul Estic pot fi tratate ca "joc de sumă zero". În loc să utilizeze conflictele înghețate din zonă în propriul interes economic și geopolitic, Rusia ar trebui să coopereze și să contribuie constructiv la stabilitatea economică și politică a regiunii, se arată în continuare.

Deputații încurajează țările din Parteneriatul Estic să continue pregătirile pentru summitul de la Vilnius și să nu "se lase bătute de presiunile" din partea Rusiei. Ei reafirmă sprijinul puternic pentru începerea sau semnarea acordurilor cu acele țări din Parteneriatul Estic "care sunt pregătite și doritoare", în cursul summitului de la Vilnius.

Nevoie de acțiune din partea UE

UE trebuie să își asume responsabilitatea pentru apărarea țărilor din Parteneriatul Estic care au fost expuse la presiuni "deschise, alarmante și escaladante" din partea Rusiei, mai spun deputații, cerând Comisiei Europene și Consiliului să propună "măsuri concrete și efective" pentru a sprijini țările partenere în aspirațiile și alegerile lor europene.

Informații suplimentare

Ucraina, Armenia, Georgia și Moldova pot să semneze sau să înceapă acorduri de asociere sau comerciale cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie. Rusia a blocat recent importurile de la un mare producător ucrainian de dulciuri și a interzis importurile de vin și de băuturi alcoolice din Moldova - sancțiuni comerciale despre care deputații cred că sunt "acoperiri pentru o presiune politică evidentă". Armenia a anunțat recent că se va alătura Uniunii Vamale Ruse, ceea ce este incompatibil cu un acord de liber schimb cu UE. Deputații cred că acest anunț a avut loc ca urmare a "amenințărilor privind securitatea" din partea Rusiei.