Distribuiți această pagină: 

Climatul de impunitate din jurul complicității statelor membre UE cu programele secrete de "transfer" și detenție ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, așa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA și de unele state membre, a spus Parlamentul European joi. Deputații vor ca dreptul Parlamentului de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit și cere din nou instituțiilor UE și statelor membre să investigheze în detaliu operațiunile CIA.

Deputații sunt "foarte dezamăgiți" de refuzul Comisiei de a răspunde substanțial la recomandările făcute de Parlament în rezoluția sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzațiile de utilizare a statelor europene pentru transportul și detenția ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrare în rezoluția din acest an. De exemplu, deputații cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de colaborarea cu programul CIA.


Parlamentul reiterează și recomandările sale către Consiliu, cerându-i să facă o declarație de recunoaștere a implicării statelor membre în programul CIA.


Rezoluția se adresează în mod special următoarelor state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franța, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia și Slovacia. De exemplu, cere autorităților din Marea Britanie să stabilească "o anchetă privind respectarea drepturilor omului" în legătură cu transferul, tortura și răul-tratament al deținuților în străinătate.


Drepturile de anchetă ale Parlamentului trebuie întărite


"Este esențial, pentru a asigura credibilitatea Parlamentului, să întărim substanțial drepturile sale de anchetă pentru a investiga violarea unor drepturi fundamentale în UE, incluzând putere deplină de audiere sub jurământ a persoanelor implicate, inclusiv a miniștrilor din guverne", se arată în rezoluție.


Deputații cer următorului Parlament (2014 - 2019) să continue îndeplinirea și implementarea mandatului acordat de Comisia temporară și să se asigure că recomandările sale sunt implementate, să examineze noi elemente care ar putea apărea și să folosească deplin, chiar dezvoltând, dreptul său la anchetă.


Supravegherea democratică a serviciilor de informații


Parlamentul se așteaptă ca ancheta sa privind programul de supraveghere al SUA/NSA și entitățile de supraveghere din diferite state membre UE să propună măsuri de supraveghere democratică parlamentară efectivă a serviciilor de informații. "Verificarea democratică a acestor organisme și a activităților lor printr-o supraveghere potrivită, internă, externă, independentă, juridică și parlamentară este esențială", mai spune textul.


Închideți imediat Guantanamo


Deputații cer guvernului american "să înceteze folosirea de ordine draconice de conservare" pentru a-i împiedica pe avocații deținuților de la Guantánamo Bay să facă publice informații privind detaliile detenției lor secrete în Europa. Parlamentul încurajează Statele Unite să definitiveze planul de a închide imediat închisoarea de la Guantánamo Bay.