Distribuiți această pagină: 

Parlamentul insistă ca toate băncile să ofere un cont "la vedere" pentru rezidenții legali din UE ©Belga/Belgian Freelance/D.Rys 

Orice rezident legal în UE ar trebui să aibă dreptul de a deschide un cont bancar "la vedere" pentru plăți de bază, indiferent de naționalitate sau reședință, au spus deputații în votul de joi privind legislația UE în acest domeniu. Taxele și regulile pentru aceste conturi trebuie să fie transparente și comparabile, iar schimbarea către un alt cont la vedere mai avantajos ar trebuie să fie ușoară, se mai arată în textul care urmează a fi discutat în detaliu cu statele membre.

 "În lumea actuală, consumatorii și sectorul comercial depind de accesul la servicii moderne de plăți. Nu costă prea mult să oferi servicii de plăți electronice, iar viața consumatorilor poate fi astfel mai ușoară, companiile pot fi mai eficiente, iar economiile se pot moderniza. Parlamentul consideră că este necesar ca băncile să fie obligate să ofere aceste servicii, dându-le consumatorilor dreptul să facă alegeri bine informate. Parlamentul a evaluat rapid acest dosar, iar acum depinde de statele membre să facă la fel, astfel încât să îl încheiem în primăvara viitoare", a spus raportorul Jürgen Klute (GUE/NGL, DE) după vot.

 

Acces deschis

 

Parlamentul a insistat ca toți cei care oferă servicii de plăți să fie obligați să aibă o ofertă de cont "la vedere", cu unele excepții decise de statele membre pe baza unor motive obiective și restrictive. Aceste conturi vor putea fi deschise de orice rezident legal în UE, iar dacă au o legătură clară cu statul membru în care fac cererea pentru cont, aceasta nu le poate fi refuzată.


Informații clare


Toți cei care deschid un cont de plăți trebuie să poată înțelege taxele aferente și să poată compara ofertele diferite pentru un produs asemănător, iar aceste informații trebuie să fie clare și standardizate în UE. În fiecare stat membru, trebuie să existe cel puțin o pagină de internet independentă care să ofere comparații între taxele și dobânzile băncilor, precum și despre serviciile oferite. Deputații s-au asigurat că băncile vor fi obligate să informeze clienții despre faptul că acest tip de cont este disponibil.


Caracteristicile unui cont "la vedere"

 

Conturile de plăți "la vedere" vor permite clienților să facă plăți și să retragă numerar, precum și să efectueze tranzacții de plăți în UE, fără să aibă facilități de overdraft. Toți cei care oferă servicii de plăți vor fi obligați să ofere acest tip de cont ca parte din pachetul lor obișnuit de servicii, iar taxele aplicate vor fi mai mici decât pentru orice alt serviciu, au mai spus deputații.


Clienții se vor putea muta către un alt cont "la vedere", oferit de o altă bancă localizată în UE, contra unei taxe modice. Băncile trebuie să păstreze toate detaliile privind contul de plăți actualizuate și să își asume responsabilitatea pentru orice întârziere sau pierdere cauzată de neîndeplinirea acestei obligații, se mai arată în text.


Ce urmează

 

Parlamentul a dat negociatorilor săi un mandat puternic pentru discuțiile de definitivare a textului cu statele membre.