Distribuiți această pagină: 

Reforma politicii de pescuit a UE (CFP) va pune capăt aruncării peștilor nedoriți înapoi în apele de unde au fost pescuiți ©Belga/Pixsell/H.Jelavic 

Pachetul reformei politicii comune de pescuit (CFP), inclusiv măsurile pentru a opri pescuitul excesiv și pentru a interzice aruncarea peștelui înapoi în ape, care au reprezentat obiectivele cheie ale PE, a fost aprobat în vot final de plen marți. Regulile de etichetare au fost, de asemenea, revizuite pentru a îmbunătăți informațiile oferite consumatorilor. Noua legislație va permite un pescuit mai durabil și va intra în vigoare la timp, la începutul lui 2014.

"Reforma va aborda cea mai mare problemă a Politicii comune de pescuit, și anume pescuitul excesiv. Consiliul UE va fi obligat acum să acționeze în mod durabil când va negocia cotele de pescuit", a spus raportorul Ulrike Rodust (S&D,DE).


Pescarii vor fi obligați să respecte "cota maximă durabilă" (MSY), adică prada nu trebuie să depășească cota de reproducere a unei anumite specii într-un an. Obiectivul este de a reface și a menține rezervele de pește peste nivelele care pot produce MSY.


Interzicerea aruncării prăzii

 

Aruncarea prăzii înapoi în apă, de obicei pentru că este dintr-o specie sau de o mărime nedorite, reprezintă aproape un sfert din totalul prăzilor din UE. Cele mai multe specii care sunt aruncate înapoi în apă mor.


Pentru a pune capăt acestei practici păguboase, care în prezent nu este interzisă, vasele de pescuit vor fi obligate să aducă la țărm cel puțin 95% din toată prada, conform unui calendar cu date specifice pentru diferite specii, începând gradual cu 2015. Parlamentul European a luptat și a reușit să păstreze acest procentaj cât de mare posibil, aproape de interzicerea totală.


Prăzile aduse la țărm care nu au dimensiunea dorită, de exemplu, nu vor putea fi utilizate decât pentru consumul uman.

 

O reformă cuprinzătoare

 

Reforma are în vedere multe prevederi ale CFP. De exemplu, principiul durabilității se va aplica de acum încolo vaselor UE care pescuiesc în afara apelor UE, astfel încât pescarii europeni vor putea lua doar peștele în surplus din apele teritoriale ale statelor terțe. Mai mult, statele membre cu flote mari ar putea fi penalizate prin retragerea subvențiilor din fondul UE pentru pescuit.


Mai mult, noile reguli de piață vor asigura o mai bună informare a consumatorilor despre peștele pe care îl cumpără, printre altele datorită unei etichetări mai detaliate privind zona de pescuit sau tipul de motor utilizat.

 

 Pașii următori


Reprezentanții statelor membre trebuie să aprobe forma poziția în a doua lectură a Parlamentului înainte ca legislația să fie publicată în Jurnalul Oficial al UE.