Distribuiți această pagină: 

Conform propunerilor legislative aprobate de PE marți, judecătorii care vor impune pedepsele maxime din statele lor pentru infracțiuni serioase, cum ar fi manipularea dobânzii de referință LIBOR, vor fi obligați să prevadă cel puțin patru ani de închisoare. Aceste reguli au ca obiectiv recâștigarea încrederii în piețele financiare din UE și protejarea investitorilor, pasul următor fiind aprobarea lor de către statele membre.

"Votul de astăzi este un mare pas înainte pentru a ajuta tribunalele din UE să pedepsească abuzarea pieței. Este prima lege care introduce pedepse penale dure la nivel UE pentru abuzarea pieței, cu o pedeapsă cu închisoarea de minim patru ani pentru infracțiuni serioase cum ar fi abuzarea sau manipularea pieței. Scandalul LIBOR ar putea să nu fie ultimul - acuzații privind manipularea pieței apar acum pe piețele petrolului, gazelor, monedelor străine", a spus raportorul Comisiei pentru afaceri economice și monetare, Arlene McCarthy (S&D, UK).


Noile reguli au fost aprobate cu 618 de voturi la 20 cu 43 de abțineri.


“Infractorii care se îmbogățesc prin manipularea pieței și abuzuri nu ar trebui să scape doar cu o pedeapsă administrativă. Sunt mândru că propunerea mea privind o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin patru ani pentru aceste infracțiuni a fost reținută în textul final. Măsurile luate de justiție vor contribui la recâștigarea încrederii cetățenilor în piețele financiare. Am ajutat autoritățile să cerceteze mai eficient astfel de infracțiuni, atât prin oferirea de training și resurse pentru angajați, cât și prin posibilitatea de a extinde jurisdicția acolo unde este necesar pentru a lupta cu infracțiunile transfrontaliere”, a spus raportorul pentru Comisia pentru libertăți civile, Emine Bozkurt (S&D, NL).

 

Pedepse penale


Propunerea legislativă prevede pedepse penale mai mari, inclusiv închisoare, pentru abuzarea gravă a pieței, cum ar fi transmiterea ilegală de informații, manipulare, tranzacții bazate pe informații din interior, precum și pentru incitate, ajutorare sau complicitate.


Pentru a se asigura aplicarea acestor pedepse în UE, toate statele membre vor fi obligate să ceară judecătorilor să aplice sentințe de minimum patru ani în închisoare pentru cele mai grave forme de abuzare sau manipulare a pieție, precum și de minimum doi ani pentru transmitere ilegală a informațiilor.

 

Infracțiuni

 

Conform noilor reguli, definirea infracțiunilor și pedepsele aplicabile vor fi armonizate.


Infracțiunile de manipulare a pieței care pot fi pedepsite cu patru ani de închisoare vor include implicarea într-o tranzacție sau depunerea unui ordin care dă semnale false sau înșelătoare privind oferta, cererea sau prețul unuia sau mai multor instrumente financiare sau care oferă informații false sau înșelătiare pentru manipularea calculării unor referințe, cum ar fi LIBOR sau EURIBOR.

 

Abuzarea pieței care poate fi pedepsită cu patru ani închisoare include cazurile în care informații din interior sunt utilizate cu scopul de a vinde sau cumpăra instrumente financiare sau de a anula sau a modifica un ordin.


Statele membre rămân libere să stabilească sau să mențină pedepse penale mai mari pentru abuzarea pieții decât cele stabilite de aceste reguli.


Pașii următori

 

După aprobarea formală a propunerii legislative de către Consiliul de Miniștri, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru transpunerea lor.