Distribuiți această pagină: 

-100 de zile până la alegerile europene  

Numărătoarea inversă a început: mai sunt 100 de zile până când primele secții de votare se vor deschide pentru alegerile europene din 2014. Acesta este al doilea cel mai mare exercițiu democratic din lume, când 400 de milioane de oameni pot vota pentru un nou Parlament European. Cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor prelua mandatele în iulie vor stabili cursul politicilor Europene în următorii 5 ani și vor alege noul lider al instituției executive a UE, Comisia Europeană.

De ce sunt aceste alegeri diferite

 

Creșterea competențelor Parlamentului European din 2009 a început să-și facă simțită prezența, mai ales în timp ce Uniunea Europeană încerca să învingă criza economică, iar membrii Parlamentului European încercau să elaboreze noi acte legislative, printre altele privind disciplina bugetară efectivă, sprijinirea băncilor care erau în faliment și limitarea bonusurilor bancherilor. Așadar, alegerile europene din luna mai vor permite alegătorilor să contribuie la consolidarea și schimbarea direcției pe care Europa va porni în abordarea crizei economice și în multe alte probleme care afectează viața cotidiană a oamenilor.


Pentru prima dată, componența noului Parlament European va determina cine va fi persoana care va conduce următoarea Comisie Europeană, instituția executivă a UE, care inițiază legislația și supraveghează punerea sa în aplicare. Conform noilor reguli, şefii statelor sau guvernelor UE, care vor propune un candidat pentru postul de viitor Președinte al Comisiei, trebuie să facă acest lucru ținând cont de rezultatele alegerilor. Parlamentul European va alege Președintele Comisiei cu o majoritate a membrilor componenți, adică cel puțin jumătate din cei 751 de membri ai Parlamentului European care vor fi aleși (376). Astfel, partidele politice europene vor prezenta, dacă nu au făcut-o deja, candidații pentru această funcţie de conducere în UE, înaintea alegerilor europene, permițându-le astfel cetățenilor să aibă un cuvânt de spus în privința viitorului Președinte al Comisiei.


Noua majoritate politică rezultată din alegeri va elabora, de asemenea, legislația europeană în următorii cinci ani, în domenii precum piața unică sau libertățile civile. Parlamentul - singura instituție UE aleasă în mod direct - este acum o componentă fundamentală pentru sistemul european de luare a deciziilor și are o influență egală cu cea a guvernelor naționale cu privire la aproape toate legile UE. Alegătorii vor avea o influență mai mare ca niciodată.


Notă editorilor

 

Grupuri politice

 

Parlamentul are în prezent șapte grupuri politice, reprezentând mai mult de 160 de partide naționale.


Conform regulilor Parlamentului, membrii unui grup trebuie să aibă o "apartenență politică" și să includă cel puțin 25 de membri din cel puțin un sfert din statele membre (în mod curent, cel puțin șapte). Membrii care nu doresc sau nu pot să facă parte dintr-un grup se numesc "neafiliați".


Legea electorală

 

Există reguli comune la nivelul UE pentru alegeri, dar într-o mare măsură acestea sunt organizate în jurul tradițiilor și legilor naționale. De exemplu, rămâne la latitudinea fiecărui stat membru să decidă dacă folosește un sistem de liste închise sau deschise sau un prag specific, atât timp cât acesta nu depășește 5%. Există unele incompatibilități comune, dar fiecare țară poate impune, de asemenea, pe cele proprii. Vârsta minimă de vot este de 18 ani cu excepția Austriei unde această vârsta este 16 ani. Vârsta minimă pentru candidați variază de la țară la țară, deși în cele mai multe cazuri este, de asemenea, 18 ani.


Votul este obligatoriu în Belgia, Cipru, Grecia și Luxemburg.


Activitatea în desfășurare a PE

 

Chiar dacă atenția este îndreptată asupra viitoarelor alegeri, activitatea actualului Parlament nu s-a încheiat, iar următoarele luni vor fi pline de decizii politice și legislative. Dosarele legislative care sunt încă pe agenda actualului Parlament includ: mecanismul unic de lichidare a băncilor falimentare, uniunea bancară, garanțiile pentru depozite, pachetul de telecomunicații, inspecțiile sanitare pentru produse alimentare și animale, detașarea lucrătorilor, protecția datelor, siguranța produselor, serviciile portuare, pachetul feroviar și regulile pentru un "cer unic". Parlamentul trebuie încă să voteze textele definitive privind sancțiunile penale pentru manipularea pieței, emisiile de CO2 la automobile, Directiva privind Piețele Instrumentelor Financiare, precum și Directiva referitoare la tutun. Dezbateri cu privire la "Troika" formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI și cu privire la supravegherea Agenției Naționale de Securitate din SUA sunt, de asemenea, pe ordinea de zi.