Distribuiți această pagină: 

Legislația UE privind permisele de emisii în aviație ar putea acoperi doar zborurile interne în UE până la începutul lui 2017, însă s-ar putea aplica tuturor zborurilor către și din UE după aceea, conform regulilor aprobate de Parlament joi. Legislația ar putea obliga statele membre ale UE să raporteze modalitatea de utilizare a veniturilor din comercializarea permiselor de emisii.”Pentru mediu, acest text este mai bun și decât poziția Consiliului și decât propunerea Comisiei. Le mulțumesc colegilor mei pentru sprijinul binemeritat pentru acest text”, a spus raportorul Peter Liese (PPE, DE) miercuri. Acordul informal încheiat cu Consiliul a fost aprobat cu 458 de voturi pentru la 120 de voturi împotrivă, cu 24 de abțineri, după ce s-a confruntat luna trecută cu opoziția comisiei de mediu.


”Elementul cheie pentru noi se referă la acoperire. Sistemul de tranzacționare a emisiilor se va aplica din nou pe deplin din 2016. Parlamentul nu a putut accepta dorința Consiliului de ”a opri ceasul” până în 2020. Avem următoarea adunare a Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO) în 2016, și dacă nu se va reuși un acord global, nimeni nu va justifica menținerea unei excepții pentru încă patru ani”, a adăugat Liese.


Claritate privind utilizarea veniturilor din comercializarea ETS

 

În cursul negocierilor, deputații au introdus și unele prevederi care cer statelor membre să raporteze modul în care folosesc veniturile din comercializarea certificatelor ETS. Aceste venituri ar trebui utilizate pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru finanțarea cercetării, printre altele pentru transporturi cu emisii reduse, mai ales în aeronautică. O atare transparență este crucială pentru a susține angajamentele internaționale ale UE, spun deputații.

Ce urmează

 

Legislația trebuie acum aprobată de Consiliul de Miniștri.


Background


Organizația Internațională a Aviației Civile a fost de acord în cursul celei de-a 38 reuniuni să adopte o unitate de măsură globală bazată pe piață privind emisiile de gaze cu efect de seră, în 2016, care ar urma să fie implementată în 2020. Pentru a acoperi perioada de timp, Comisia a planificat în 2013 noua propunere legislativă menită să reducă proporția de emisii cărora li se aplică schema ETS pentru zboruri către și dinspre țări din afara UE până în 2020.