Distribuiți această pagină: 

"Utilizarea telefoanelor mobile pentru apeluri, mesaje și internet în timpul călătoriilor în alt stat membru nu ar trebui să coste mai mult decât acasă”, spun deputații - ©BELGAIMAGE/MASTERFILE/K.Finlay 

Cea mai recentă propunere legislativă privind “pachetul telecom” în UE votată de Parlament joi prevede ca furnizorii de acces la internet să nu poată bloca sau încetini serviciile din motive economice sau de altă natură. Deputații au votat și pentru ridicarea taxelor de "roaming” pentru utilizarea telefoanelor mobile într-un alt stat membru, începând cu 15 decembrie 2015.

"Votul de azi reprezină un pas important pentru consolidarea pieței unice a telecomunicațiilor", a spus Pilar del Castillo Vera (PPE, ES), coordonatorul activității parlamentare pe acest subiect. "Parlamenul vrea abolirea  până la 15 decembrie, a prețurilor cu amănuntul pentru serviciile de roaming pentru a suna, a trimite mesaje și pentru utiliarea internetulu, precum și îmbunătățirea gestiunii spectrului radioelectric pentru a dezvolta 4G și 5G în toată Europa". 


"Am obținut garanții suplimentare pentru a menține  deschiderea internetului, asigurând că utilizatorii pot folosi aplicațiile și serviciile pe carele doresc, precum și pentru consolidarea internetului ca factor cheie pentru competitivitate, creștere economică, locuri de muncă, dezvoltare socială și inovație".


Raportul a fost votat cu 534 de voturi la 25, cu 58 de abțineri.


Acces egal la internet pentru furnizorii de servicii

 

Deputații vor reguli clare pentru a preveni ca furnizorii de acces la internet să promoveze unele servicii în defavoarea altora. Regulatorul UE pentru telecom, BEREC, a raportat că mai mulți furnizori de acces la internet au blocat sau au încetinit servicii de tipul Skype, utilizat pentru efectuarea de apeluri telefonice prin internet.


Furnizorii de acces la internet ar putea oferi în continuare servicii specializate de o mai mare calitate, cum ar fi video la cerere și aplicații de clouding, atâta vreme cât aceste servicii nu sunt furnizate ”în detrimentul disponibilității sau calității serviciilor de acces la internet” oferite altor companii sau servicii.


Deputații au scurtat lista Comisiei Europene privind cazurile ”excepționale” în care furnizorii de acces la internet ar putea fi îndreptățiți să blocheze sau să încetinească internetul. Deputații spun că aceste practici ar trebui permise doar pentru a implementa o decizie a tribunalului, pentru a asigura securitatea rețelei sau congestiile temporare ale acesteia. Dacă astfel de ”măsuri de administrare a traficului” sunt utilizate, ele trebuie să fie ”transparente, nediscriminatorii și proporționate” și ”nu trebuie menținute mai mult decât este necesar”, mai spun ei.


Eliminarea taxelor de “roaming” în 2015

 

Deputații au modificat textul și în sensul de a interzice taxele ”roaming” (taxe suplimentare pentru utilizarea unui telefon mobil pentru a suna, a trimite mesaje sau a accesa internetul într-un alt stat membru) peste tot în UE, începând cu 15 decembrie 2015. În cazul utilizării abuzive a serviciilor de roaming, ar putea fi totuși aplicate unele taxe limitate, în mod excepțional, spun deputații.


Deputații subliniază că accesul la internet ar trebui să fie asigurat în concordanță cu principiul "neuralității intenetului" care presupune ca tot traficul internet să fie tratat în mod egal, fără discriminare, restricții sau interferențe, independent de cel care trimite sau de cel care primește, de tip, conținutut, aparat, serviciu sau aplicație.


Ce urmează

 

PE a votat prima lectură a propunerii legislative, pentru a consolida activitatea desfășurată până acum și a o transfera Parlamentului viitor. Astfel, deputații noi aleși în mai pot continua activitatea desfășurată în legislatura actuală.