Distribuiți această pagină: 

Ajutor pentru tineri să își găsească un loc de muncă – o prioritate pentru statele membre UE și pentru politicile din următoarea perioadă, cred deputații ©BELGAIMAGE/NOVOSTI/A.Kryazhev 

Parlamentul European a cerut măsuri mai puternice de combatere a șomajului în rândul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii și salarii decente, în rezoluția aprobată joi. Finanțarea UE pentru programele care creează locuri de muncă ar trebui de asemenea crescută în viitoarele bugete, au adăugat deputații.

O creștere economică de durată este imposibilă fără reducerea inegalităților, se arată în textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 împotrivă și 22 de abțineri. Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel fără precedent, fiind în medie de 23% în UE, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre, se arată în rezoluție. În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt șomeri, se arată în text.


Comisia trebuie să monitorizeze îndeaproape implementarea "schemelor de garantare pentru tineri" lansate anul trecut și să propună standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare și acces la serviciile de angajare a forței de muncă. Finanțarea UE pentru Inițiativa de combatere a șomajului în rândul tinerilor, în prezent de 6 miliarde de euro, trebuie să fie majorată, se mai arată în rezoluție.


Măsuri suplimentare la nivel național pot include acțiuni care să descurajeze abandonul școlar, să promoveze formarea profesională și uceniciile, precum și strategii complexe pentru cei care nu au loc de muncă și nu sunt înscriși într-un program educațional. Statele membre UE ar trebui să utilizeze și Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanța proiecte care să promoveze uceniciile și să combată sărăcia și excluderea socială, spun deputații.


Adaptarea educației la piața muncii


Rezoluția subliniază că este important ca tinerii să obțină calificări transversale, cum ar fi cunoștințe despre tehnologiile informației, capacitatea de leadership, gândire critică și limbi străine, printre altele prin studii în străinătate. Statele membre care au în vedere posibila viitoare structură a economiilor lor ar trebui să dea prioritate științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii în programele educaționale, întrucât aceste profile vor fi foarte căutate pe piața muncii.


Deputații mai cer statelor membre să se asigure că tinerii au acces la locuri de muncă de calitate care oferă stabilitate și siguranță și care corespund standardelor de muncă generale. Pentru a încuraja crearea de locuri de muncă, guvernele ar trebui să reducă povara administrativă pentru liber profesioniști, micro-întreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, să introducă politice favorabile de taxare și să creeze un climat mai favorabil pentru investițiile private.

 

#youth #employment