Distribuiți această pagină: 

Preşedintele Martin Schulz a semnat acordul de asociere UE-Ucraina în numele Parlamentului European, în Strasbourg, imediat dupa vot 

Marți la Strasbourg, Parlamentul European a aprobat Acordul de Asociere UE – Ucraina, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). Simultan, Acordul a fost ratificat și de Parlamentul ucrainian la Kiev. Acordul va crea o asociere politică cuprinzătoare și o integrare economică între UE și Ucraina, oferind acces reciproc liber pe piață.

Deputații au votat în favoarea acordului cu 535 de voturi pentru, 127 împotrivă și 35 de abțineri.


”Prin această ratificare, alegerea europeană a Ucrainei va fi instituționalizată și va întări legătura puternică dintre viitorul UE și cel Ucrainei. Societatea ucraineană a plătit cel mai mare preț pentru aspirațiile sale europene, prețul numeroaselor victime și al ocupației teritoriale de către Rusia, trecând printr-o situație economică tot mai dificilă. Prin această ratificare, UE dă Ucrainei cel mai mare semnal de sprijin, în ciuda propunerii regretabile de amânare a implementării acordului”, a spus raportorul. El a adăugat că acordul nu a fost ”obiectivul final al relațiilor UE – Ucraina” și a subliniat că viitorul comun al UE și al Ucrainei trebuie să fie protejate acum de agresiunea Rusiei prin introducerea ”unor sancțiuni tot mai severe până când costul pentru Rusia va fi mult prea mare pentru a mai susține politica sa”.


”Este un moment istoric”, a spus președintele PE Martin Schulz în cuvântul său către deputații din Parlamentele de la Strasbourg și Kiev, legate prin conexiune video. ”Faptul că două parlamente au decis în mod liber să voteze astăzi simultan acest acord arată democrația liberă, opusă democrației controlate. Parlamentul European a apărat mereu integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și va face acest lucru în continuare”, a spus președintele PE.


”Ucrainienii au întors din drum trenul expres care mergea spre est și sper că și votul de astăzi va confirma acest lucru. Ratificarea simultană va fi un prilej de bucurie nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Europa pentru că fără Ucraina, nu există Europă unită”, a spus președintele Ucrainei Petro Poroșenko înainte de ratificarea acordului în Parlamentul ucrainean. ”Aș vrea să mulțumesc Europei pentru sprijinul pe care ni l-a dat în momente dificile. În același timp, aș dori să mă adresez guvernului nostru – UE cere doar un lucru în schimb de la noi – reforme. Vă cer să nu le întârziați în niciun fel.”


Ce presupune acordul?

 

Acordul presupune o asociere politică și comerț liberalizat. Prevederile politice aduc Ucraina cu un pas mai aproape de UE, deschizând noi canale pentru dialogul politic și stabilind reguli fundamentale de cooperare în arii precum energia, transportul și educația. Ucraina trebuie să implemeteze reforme și să respecte principiile democratice, drepturile omului și statul de drept.


Printre alte reguli, acordul stabilește și o mai mare mobilitate a lucrătorilor, prevede ținte pentru crearea unui regim de circulație fără vize și aliniază sistemele de reglementare ale celor două părți, stabilind calendare detaliate pentru transpunerea legislației europene în legislația ucraineană și intrarea în vigoare a noilor prevederi.


Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) integrează substanțial piețele celor două părți, desființând taxele de import și interzicând alte restricții comerciale, în ciuda unor limitări specifice și a unor perioade de tranziție în domenii ”sensibile”, cum ar fi comerțul cu produse agricole. De asemenea, piețele licitațiilor publice sunt și ele integrate parțial.

 

Când va intra în vigoare?


Ca urmare a votului de astăzi din Parlamentul European și cel ucrainean, acordul va fi aplica provizoriu, dar data va fi confirmată de Consiliu. Pentru a intra pe deplin în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de cele 28 de state membre. Până acum a fost ratificat de şase state membre, dar poate dura ani până când procesul să fie încheiat în toate statele membre.


Regulile comerciale ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 noiembrie anul acesta, însă vineri, 12 septembrie, UE, Ucraina și Rusia au căzut de acord în cursul negocierilor să amâne intrarea provizorie în vigoare a regulilor comerciale până la data de 31 decembrie 2015.


Comisia Europeană spune că va continua să aplice ”prevederile autonome comerciale favorizante” pentru Ucraina, care de fapt deschid unilateral piața UE pentru această țară. Decizia de a prelungi aceste preferințe ulterior va trebuie aprobată de Parlamentul European.