Distribuiți această pagină: 

Într-o rezoluție votată joi, Parlamentul European a cerut statelor membre și Comisiei Europene să elimine barierele care împiedică dezvoltarea pieței unice digitale. Deputații au subliniat, de asemenea, nevoia de a preveni abuzul de poziție dominantă din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competiția și prin deconectarea motoarelor de căutare de la alte servicii comerciale.

Piața unică digitală ar putea genera 260 miliarde de euro suplimentare pe an pentru economia UE și ar putea contribui la creșterea competitivității, se arată în textul aprobat cu 384 de voturi la 174 și 56 de abțineri. Anumite provocări importante, cum ar fi fragmentarea pieței, lipsa interoperabilității, precum și inegalitățile regionale și demografice privind accesul la tehnologie, trebuie abordate pentru a putea utiliza potențialul pieței digitale.


Aplicarea regulilor UE la motoarele de căutare online


Rezoluția subliniază că ”piața de căutare online are o importanță specială pentru asigurarea condițiilor de competitivitate în cadrul pieței unice digitale”, salutând angajamentul Comisiei de a investiga mai mult practicile motoarelor de căutare.


Rezoluția cere Comisiei ”să prevină orice abuz în marketingul serviciilor interconectate de către operatorii motoarelor de căutare”, subliniind importanța căutării online non-discriminatorii. ”Indexarea, evaluarea, prezentarea și ierarhizarea de către motoarele de căutare trebuie să fie obiectivă și transparentă”, spun deputații.


Având în vedere rolul motoarelor de căutare pe internet în ”comercializarea exploatării secundare a informațiilor obținute” și nevoia de a aplica regulile UE privind competiția, deputații au mai cerut Comisiei ”să aibă în vedere propuneri pentru deconectarea motoarelor de alte servicii comerciale”, pe termen lung.


Procedură rapidă pentru pachetul telecom (8-9)


Deputații au subliniat că ”tot traficul pe internet trebuie să fie tratat în mod egal, fără discriminare, restricție sau interferență”. Parlamentul cere statelor membre să înceapă negocierile privind pachetul telecom, astfel încât ”taxele de roaming în UE să fie eliminate, să existe mai multă siguranță legală privind neutralitatea netului și să se îmbunătățească protecția consumatorului”.


Standarde comune pentru cloud computing (17-18)


Deputații cer Comisiei ”să preia conducerea în promovarea unor standarde și specificații internaționale pentru cloud computing”, astfel încât să se asigure că această tehnologie permite protejarea vieții private, este de încredere, interoperabilă, sigură și eficientă din punct de vedere energetic.